Světový den vody 2023: oslavme ho společně
15. 03. 2023

Světový den vody 2023: oslavme ho společně

22. března oslavíme světový den vody. Voda je základním kamenem všeho živého. Bez této zázračné tekutiny bychom tu nebyli my lidé, ani zvířata a rostliny. Pojďme tento živel, který pokrývá více jak 70 % naší planety, poznat o kapku víc.

Rozložení sladké a slané vody v přírodě

Z celkového množství najdeme 97 % vody v oceánech a mořích. To znamená, že jen 3 % připadají na vodu sladkovodní

Podívejme se na tyto 3 % ještě trochu podrobněji: 

  • Celých 69 % sladkovodní vody se ukrývá v ledovcích na severním a jižním póle. 
  • Dalších 30 % představuje podzemní voda
  • Pouze 1 % připadá na vodu povrchovou a atmosférickou

K pití je vhodná především voda podzemní nebo povrchová. Je tedy jasné, že ke konzumaci se hodí jen mizivé procento vody na Zemi. 

Nedostatek pitné vody ve světě 

Více než 1 miliarda lidí stále nemá přístup k čerstvé vodě. Právě nedostatek pitné vody na Zemi si každý rok vyžádá miliony obětí. Uvádí se, že až 3,4 miliony lidí zemřou ročně kvůli příčinám souvisejících s vodou. Důvodem může být vzdálenost pitné vody od obydlí, dlouhé období sucha nebo kontaminace vodních zdrojů. 

V České republice se jakost pitné vody neustále zlepšuje. Voda z kohoutku je v naší zemi nejen pitná, ale také chutná. Tohoto faktu bychom si měli velmi vážit a nebrat ho jako samozřejmost. Ne každý stát na světě má stejné štěstí. 

Jak šetřit vodu 

21. století s sebou přineslo otázku, jak udělat domácnost co nejméně energeticky náročnou. I když máme v Čechách zatím pitné vody dostatek, rozhodně nepatří mezi nevyčerpatelné zdroje. Jistě znáte ten známý výrok, který říká, že i “malý krok pro člověka může být velkým skokem pro lidstvo”. Udělejte i vy doma několik malých kroků, které vám ve výsledku ušetří velké množství peněz. Inspiraci najdete v našem článku 19 způsobů, jak šetřit vodu. Dodržujete je všechny?

Pijete opravdu čistou vodu?

Podle odborníků bychom měli každý den vypít alespoň 2 litry čisté vody. A na slovo “čisté” kladou velký důraz. Neznamená to pít jen nápoje neochucené a neslazené. Důležité je, aby byla voda zbavena veškerých nežádoucích bakterií a škodlivých látek. V České republice se nejčastěji potýkáme s těmito druhy kontaminace:

● Jedovaté olovo,

● mechanické nečistoty a škodlivé bakterie,

● železo, chlor, arsen, amoniak nebo mangan,

● dusičnany, dusitany a sírany, 

● pesticidy 

● nebo vodní kámen

Všechny tyto prvky ohrožují vaše zdraví. Proto se jich zbavte co nejrychleji a zajistěte si opravdu čistou a pitnou vodu.

Pijte opravdu čistou vodu

Obáváte se, zda je vaše kohoutková nebo studniční voda opravdu čistá? Napište nám nebo zavolejte. Společně vybereme zařízení, které vám pomůže zbavit vodu nežádoucích látek a škodlivin. Zařízení uvedeme do provozu, zaškolíme vás a pravidelně budeme provádět odborný servis. Instalaci zakoupeného zařízení obvykle provádíme do jednoho týdne. 

Kontaktujte nás a my vše zařídíme za vás:

● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail pro objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz




Sdílet na Odeslat na