Jak odstranit vodní kámen?
14. 08. 2023

Jak odstranit vodní kámen?

Udržet domácnost v maximální čistotě, to je někdy trochu oříšek. Kromě plísní vás může nemile překvapit také vodní kámen, který se kromě rychlovarné konvice může objevit také ve sprchovém koutu (konkrétně na sprchové hlavici) nebo třeba v toaletní míse. Jelikož velkou měrou snižuje životnost vybavení domácnosti, prozradíme si, jak vodní kámen odstranit.

Seznamte se s vodním kamenem

I když prakticky všichni víme, jak vodní kámen vypadá, jen málokdo ho dokáže také dobře definovat. Respektive říct, jak vlastně vzniká. I proto je nepříjemným překvapením. Ve skutečnosti mluvíme o usazenině z vápenatých a hořečnatých solí, jež se rozpouští ve vodě. Nejdříve se jedná pouze o drobný, ovšem velice pevný povlak, který se nejraději usazuje na zmiňovaných domácích spotřebičích, ale také na nádobí nebo v potrubí, kde dokáže pořádně zavařit. 

Navštivte náš článek: Co je to vodní kámen

Jak ale konkrétně vzniká? Dochází k němu vlivem pozvolného uvolňování minerálů z vody (nejčastěji když dochází ke změně teplot). „Ale mně se na spotřebičích usadilo cosi červenohnědého, to jistě nebude vodní kámen,” říkáte si možná. Ve skutečnosti vodní kámen nemusí být pouze bílý či bělavý nebo šedý. Jeho barva může různě kolísat, a to v souvislosti s okolními minerály. Aby však nezpůsobil nepříjemné scénáře jako je například ucpané potrubí nebo nenávratné poškození domácích spotřebičů, zjistěte, jak ho odstranit.

Jak předcházet vzniku vodního kamene?

Je ale pravdou, že otázku: „Jak odstranit vodní kámen" nebudete muset řešit, pokud se vám podaří mu předcházet. A i když se to nezdá, jde to opravdu hravě. A dokonce bez nutnosti investovat do různých prostředků z drogerií, které nejsou zrovna ekologického složení, dokonce nejsou ani cenově přijatelné a často stojí za tím, že peněženka doslova pláče. 

Nepříjemnému problému se může předcházet například tím, že se budete snažit vodu změkčovat a pravidelně filtrovat. Změkčovač vody je speciální filtr, který je určen právě na tvrdou vodu (pokud je právě tvrdá voda vaším největším nepřítelem v domácnosti). Zabraňuje usazování vodního kamene a instaluje se pro konkrétní přívod vody. Někdy se instaluje přímo na hlavní přípojku studené vody (filtr na přívod vody), jindy rovnou ke spotřebiči. 

V naší nabídce najdete celkem čtyři druhy změkčovačů vody:

● Filtry proti vodnímu kameni 10"x2,5"

● Změkčovače vody Duplex

● Změkčovače vody Kabinet 2v1

● Změkčovače vody Klasik

Jak na vodní kámen? Citron a ocet jsou ostřílení pomocníci

I když je pravdou, že čištění vodního kamene se odvíjí od toho, kde se vlastně usadil, můžeme zmínit dvojici, která je mezi přírodními čistícími prostředky takovým superhrdinou. Řeč je o citronu (konkrétně tedy kyselině citronové) a octu, s nímž většinou počítáme hlavně při přípravě salátů nebo něčeho podobného. 

Sáhnout po nich ale můžete nejen tehdy, kdy v kuchyni zaděláváte na něco dobrého nebo kdy třeba připravujete čaj, do něhož citron neodvratitelně patří. Když se vyskytne vodní kámen, i v tomto případě může tato dvojice pomoct. 

Buďto je možné ingredience smíchat a vytvořit tím extrémně účinný roztok proti vodnímu kameni, ovšem dost práce zastanou i suroviny individuálně. Například takový ocet stačí jenom nalít do konvice s trochou vody a zapnout na jeden či dva varné procesy. Poté rychlovarnou konvici jen pořádně vypláchněte a máte po problému. Zajímat vás bude náš článek Jak vyvařit konvici? Užitečné tipy.

Jak odstranit vodní kámen ze skla

Nejlepší způsob předcházení vzniku vodního kamene na skle je používání stěrky na okna. V ideálním případě setřete skla po každém mytí zrcadel, oken nebo po každém sprchování. Předejdete tak boji se zaschlými kapkami. Nejlepšími pomocníky pro odstranění vodního kamene ze skla je kyselina citrónová, ocet a jedlá soda.

Jak odstranit vodní kámen z WC

Vodní kámen na toaletě kazí její vzhled a má také negativní vliv na její činnost. Může dojít například k protékání, což negativně pocítíte na peněžence. Důležitá je zde frekvence čištění. WC byste měli vyčistit alespoň jednou týdně. Zvolit můžete chemickou i přírodní cestu. U chemické cesty ale dodržujte návody výrobců, abyste nepoškodili keramiku. Osvědčenými pomocníky v tomto případě jsou jedlá soda, kyselina citrónová nebo Coca-Cola. Nezapomeňte také na plovák, který můžete jednoduše vyčistit pomocí kyseliny citrónové a zubního kartáčku.

Jak odstranit vodní kámen z plastu

V případě plastu je vhodné použít speciální přípravky určené k čištění plastu, aby nedošlo k jeho poškození. K plastovým a gumovým částem je obecně šetrnější kyselina citrónová.

Jak odstranit vodní kámen z konvice

Jak vyvařit konvici, abyste se zbavili vodního kamene a trvalého poškození vašeho spotřebiče? Existuje několik účinných způsobů a více jsme se jim věnovali v našem článku: Jak vyvařit konvici

Jak odstranit vodní kámen z kachliček

Jak si ulehčit čištění kachliček v koupelně? Před čištěním pusťte horkou vodu, aby se vytvořila pára. Pro čistění koupelny jsou ideální pomocníci, jako je jedlá soda, ocet, kyselina citrónová, savo a parní čistič.

Jak rozpustit vodní kámen v myčce, toaletě i konvici?

Nejen s vodním kamenem v rychlovarné konvici si zmiňovaná dvojice poradí. Pokud nechcete sáhnout po neekologických prostředcích, vyzkoušejte dvojici i v případě odstraňování vodního kamene z toaletní mísy nebo myčky na nádobí, kde se může také usadit a negativně tím ovlivnit celý mycí cyklus. 

Vše potřebné najdete na Upravvodu.cz

Rozhodli jste se předcházet vzniku vodního kamene tím, že nainstalujete speciální filtry? Vše potřebné najdete na našem e-shopu Upravvodu.cz, kde máme všechno nabízené zboží stoprocentně skladem. Zaměřujeme se hlavně na řešení filtrace do domácností a nabízíme také odbornou instalaci, pokud si po zakoupení výrobků nebudete vědět rady. Jaké jsou další výhody nákupu u nás? Nabízíme odbornou montáž po celé České republice. Prodávané zařízení uvedeme do provozu, zaškolíme vás a pravidelně také budeme provádět odborný servis. Stačí nás jen kontaktovat a vše už dále zařídíme za vás. Jak takový filtr po instalaci vypadá? Podívejte se do naší galerie realizací.


● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail na objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz


Sdílet na Odeslat na