Chlor ve vodě: dezinfikuje, ale jeho pití zdravé rozhodně není
24. 01. 2023

Chlor ve vodě: dezinfikuje, ale jeho pití zdravé rozhodně není

Chlor vodu dezinfikuje a udržuje ji čistou. Pití nadměrného množství chloru ale rozhodně neprospívá našemu zdraví. Jak ho z pitné vody odstraníte? Pomůžeme vám.

Proč se chlor přidává do vody 

Chlor se do vody začal přidávat již na konci 19 století. Právě v té době se lidé potýkali s různými onemocněními, která se šířila vodou. Patřily mezi ně cholera, úplavice nebo tyfus. Chlor zabíjí nechtěné bakterie a proto se v dnešní době přidává do vody již běžně. Jeho využití má ale také stinnou stránku

Stinné stránky chloru ve vodě

Vědci zjistili, že přítomnost chloru ve vodě je spojována s celou řadou onemocnění. Nadměrné množství chloru: 

  • zvyšuje riziko rakoviny, 
  • způsobuje reprodukční problémy, 
  • oslabuje imunitní systém 
  • nebo zesiluje potravinové alergie. 

Na chlor jsou citlivé i bakterie v tlustém střevě. Oslabená obranyschopnost střev se projevuje obezitou, cukrovkou nebo astmatem. 

Maximální povolená hodnota chloru ve vodě

Pokud bydlíte ve městě a používáte vodu z kohoutku, objevíte v ní přítomnost chloru vždy. Otázkou je, jaké množství naměříte. Maximální hodnota obsahu chloru v pitné vodě je 0,3 mg/l. Nebojte, překročení hodnoty až do koncentrace 3,0 mg/l nepředstavuje přímé zdravotní riziko. Větší množství chloru může mít ale na svědomí nepříjemnou chuť a zápach. U citlivých osob také může dojít k podráždění pokožky a očí

Jak měřit chlor ve vodě 

Nejste si jistí, jaké množství chloru obsahuje voda z vašeho vodovodního kohoutku? Odeberte vzorek vody a odešlete ho do akreditované laboratoře. Profesionální rozbor odhalí všechny nedostatky, na základě kterých budete moci vybrat nejlepší řešení.

Využít můžete také měřící přístroje, díky kterým stanovíte množství chloru ve vodě svépomocí. Pokud si nejste jisti jaký přístroj vybrat, rádi vám poradíme. 

Jak se zbavit chloru ve vodě

Jednou z nejzákladnějších možností k odstranění chloru jsou kuchyňské filtry na chlor. Jedná se o základní jednoúčelové filtry s vysokou efektivitou. Pozor, neumí ale vyfiltrovat další nečistoty a složky. Často je proto najdete v podobě celých čistících soustav. Popřípadě využijte uhlíkové filtry. Ty jsou velmi účinné a kromě chloru odstraní také zápach a vylepší chuť vody. 

Uhlíkové filtry 

Aktivní uhlí zlepšuje chuť i barvu vody, odstraňuje z vody zákal, zápach a chlor. Uhlíkové filtry také  odstraňují nebo radikálně snižují řadu zdraví škodlivých látek, mezi které patří například tenzidy, ropné látky, herbicidy, insekticidy a fungicidy, organické sloučeniny chloru, léčiva, antibiotika, viry a bakterie. Ale pozor, aktivní uhlí není plnohodnotnou náhradou dezinfekce vody. Aktivní uhlí nijak neovlivňuje přirozené složení vody a zachovává její biologickou hodnotu.

Aktivní uhlí se vyrábí nejen z uhlí, ale i z kokosových skořápek, dřeva a dalších organických materiálů. Požadovaných vlastností surovin se dosahuje takzvanou karbonizací při vysokých teplotách. Pro úpravu vody je nejvhodnější aktivní uhlí z černého uhlí, které má ideální četnost i velikost pórů.

Jak zmírnit chuť chloru ve vodě 

Od místa v síti se odvíjí chuť vody. Z kohoutku tak můžete pít více či méně chlorovanou vodu. Jak chuť chloru zmírníte

  • Před pitím nechte vodu několik minut odstát ve sklenici.
  • Přidejte do vody led nebo kapku citronu.  
  • Uchovávejte vodu v lednici v uzavřené lahvi.
  • Vodu před pitím krátce převařte. 
  • Vodu filtrujte pomocí filtrační konvice a lahví.  
  • Nainstalujte si na hlavní přívod vody uhlíkové filtry, které odstraní chlor, jeho sloučeniny a další zdraví škodlivé látky. 

Rádi pro vás vybereme filtr na chlor na míru

Potřebujete poradit s výběrem filtru na chlor? Napište nám nebo zavolejte. Doporučíme vám to nejlepší řešení, zařízení uvedeme do provozu, zaškolíme vás a pravidelně budeme provádět odborný servis. Instalaci zakoupeného zařízení obvykle provádíme do jednoho týdne. 

Kontaktujte nás a my vše zařídíme za vás:

● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail pro objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz




Sdílet na Odeslat na