Jak na zvýšení tlaku vody?
11. 08. 2023

Jak na zvýšení tlaku vody?

Nízký nebo proměnlivý tlak vody patří k velmi obvyklým, bohužel však také obtěžujícím problémům s vodou. Pokud se nemůžete spolehnout na dobrý tlak, pak jste vystaveni takovým problémům, jako je neustálé nastavování sprchové hadice nebo vodovodního kohoutku, protože voda jednou teče na jedno místo, podruhé zas na jiné. Velmi nepříjemný je zejména příliš nízký tlak vody, který může způsobit, že voda, na kterou tak dlouho čekáte, poteče jen velmi „pomalu“ a tenkým proudem. V takovém případě je vhodné vědět, jak na zvýšení tlaku vody.

Nízký tlak vody v domě: Jaká je příčina?

Příčin může být hned několik. Pokud se jedná o takové důvody, jako je špatně dovřený hlavní uzávěr vody nebo ucpaný kohoutek, pak se můžete považovat za šťastné. Takovéto příčiny je možné velmi snadno odstranit.

Na druhou stranu se ale může jednat o mnohem závažnější důvody. Tak například ucpání rozvodů vody nebo úniky vody. Takový problém může být finančně dost náročný, protože může dojít k poškození některých zdí ve vašem domě. Nejčastějším důvodem, proč tlak ve vašem vodovodu kolísá, je kolísání tlaku ve vodovodní síti v průběhu dne. Obvykle je tlak silnější v noci, kdy vodu využívá malé množství lidí.

Recept na zvýšení tlaku vody

Vzhledem k tomu, že se jedná o problém, který řeší celá spousta domácností (a to nejen v České republice, ale po celém světě), některé společnosti už přišly s řešením. V první řadě se spousta domácností obrací na správce vodovodu se žádostí, aby mohli na přípojku vody instalovat domácí vodárnu. Tato už sama zajistí požadovaný tlak vody v domácnosti.

Ještě před instalací samotné vodárny je důležité, aby přípojka měla zpětnou klapku. Uvědomte si, že se jedná o propojení přípojky s vaším vodovodním řádem – nikoli se studnou.

Bude vás zajímat: Články na téma studniční voda

Domácí vodárna nemusí na nízký tlak vody vždy pomoci

Ne vždy ale musí správce vodovodu s instalací domácí vodárny souhlasit.

Pokud vodovodní přípojka nedosahuje požadovaného maximálního průtoku, neprovádí se její instalace. V některých případech by se také mohlo stát, že když si jedna domácnost instaluje domácí vodárnu, mohla by se zhoršit situace u některých jiných domácností vlivem poklesu tlaku ve vodovodu. A tomu je třeba předejít.

Takže správce vodovodu se může rozhodnout, že instalace domácí vodárny by mohla být nebezpečná pro celkový tlak obecního vodovodu, a vaši žádost zamítnout.

Zásobní nádrž na vodu

Pokud vám tedy správce vodovodu nepovolí instalaci domácí vodárny, budete muset vyhledat jiné řešení, jak na zvýšení tlaku vody. Vhodná je například instalace tlakové nádoby na vodu. Tu byste měli zvolit v takové velikosti, která odpovídá vaší přiměřené spotřebě vody. Teprve k této nádrži je možné nainstalovat domácí vodárnu, která zajistí požadovaný tlak vody. V takovém případě instalujete na vodovodní přípojku pouze zařízení, které umožní napouštění pitné vody do zásobní nádrže.

Může vás zajímatSložení vody aneb z čeho se skládá?

Pozor na hlučnost vodárny

I když je domácí vodárna skvělým způsobem, jak na zvýšení tlaku vody, její použití může mít určitá úskalí. Tak například příliš hlučnou vodárnu si nemusíte oblíbit vy ani vaši sousedé. Většina typů domácích vodáren se totiž instaluje dovnitř vašeho domu. A může sepnout klidně i v noci.

V takovém případě může být hluk, který vydává, nepříjemný pro vás. Pokud by vodárna byla umístěna venku, může zase obtěžovat vaše sousedy. Proto je vhodné investovat do vodárny s tichým chodem. Pokud potřebujete cokoliv týkající se vodovodního řešení doma, projděte si nabídku e-shopu Upravvodu.cz.

Pozor na příliš vysoký tlak vody

V některých případech může být tlak vody z vodovodního řádu příliš vysoký. Proto je důležité, aby vaše domácí vodárna byla vyrobena z velmi odolných materiálů, které si s tímto tlakem snadno poradí. V průběhu dne může tlak vody kolísat, takže vaše vodárna by měla umět tento tlak nejenom zvyšovat, ale také udržovat na dostatečné výši.

Máte problém s vodou? Máme pro vás řešení

Jaké jsou výhody nákupu u nás? Nabízíme vám odbornou montáž po celé České republice. Zakoupené zařízení uvedeme do provozu, zaškolíme vás a také budeme pravidelně provádět odborný servis. Instalaci zařízení obvykle provádíme do jednoho týdne. Stačí nás jen kontaktovat a vše už dále zařídíme za vás. Podívejte se také do naší galerie realizací.


● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail na objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz


Sdílet na Odeslat na