Jak vyčistit studnu?
18. 06. 2022

Jak vyčistit studnu?

Studna je velmi vítaný zdroj vody pro zalévání. V současné době, kdy je stále méně vody v krajině, se hodí ji používat. Po rozboru možná zjistíte, že je voda vhodná také pro použití v domácnosti. Nejprve je ale nutné studnu vyčistit.

Odstranění velkých nečistot ze studny

Máte na pozemku studnu a nastal ten pravý čas ji konečně začít používat? Je na čase přemýšlet, jak na čištění studny. Na jejím dně se totiž ukládají zejména usazeniny organického původu. Může se jednat o zetlelé listí, o zeminu, nebo také o drobné živočichy, kteří sem nešťastnou náhodou spadnuli. Z organického materiálu se stává kal. Kalná voda má následně nejen horší vzhled, ale také především chuť a kvalitu. Nejprve tedy budeme odstraňovat spadané listy a organický materiál, který se na dně studny usadil. Poté se vrhneme na kamínky nebo větší kameny, které ve studně zůstaly. Může se také jednat o úlomky zastaralého potrubí nebo kousky zvětralé skruže.

Rozbor vody bude určující

Jak na čištění studny vás bude zajímat také v případě, kdy byste rádi zjistili, jak na tom kvalita vody v daném zdroji vody vlastně je. Někteří lidé si nemohou vynachválit chuť vody z vlastní studny. Tu je ale samozřejmě nutné jednou za dva roky kontrolovat. Objednejte se na odběry vody a zašlete vzorek k rozboru. Tak nejlépe zjistíte, jak na tom vaše voda vlastně je. Poznáme, že s vodou něco není v pořádku? Mnoho lidí se domnívá, že když je voda na první pohled čistá, bude i zdravotně nezávadná. To ale často není pravda a skutečný stav zjistíte až v akreditované laboratoři. Sice poznáme znečištění například olejem nebo ropnými látkami, ale bakteriální znečištění nepoznáme. I s tím je ale třeba pracovat. Jak na čištění studny, aby bylo možné vodu používat i pro užití v domácnosti?

Bude vás zajímat: Škodlivé bakterie pro člověka: Které to jsou?

Jak vyčistit studnu svépomocí?

Nejprve studnu vyčistěte od mechanických nečistot. Poté pomocí vysokotlakého čističe odstraňte všechny nečistoty na všech místech vnitřku studny. Vapkou se vám podaří očistit i ta místa, která jsou těžko přístupná. Postupujte opatrně, aby nedošlo k degradaci skruže. Následně opět odčerpejte všechnu vodu. Použijte dezinfekční čisticí prostředek, se kterým vyčistíte dno studny. Poté nechejte studnu týden napouštět a dovolte, aby se spustila samočisticí funkce. Objednejte si termín rozboru vody.

Po rozboru vody již můžete začít vodu používat

Máte výsledky rozboru vody? Výborně! Pokud je vše v pořádku, můžete začít využívat studniční vodu k užitkovým potřebám. Přejete si vodu používat ve své domácnosti? Nechejte si vypracovat projektovou dokumentaci a legalizujte vodní zdroj, abyste mohli legálně nakládat s podzemními vodami. Jestliže jste se rozhodli ji používat vodu i v domácnosti, bude vhodné začít využívat filtry na vodu. Speciální filtrační zařízení se postará o to, aby vám domů přineslo tu nejlepší kvalitu vody. 

Tip: Složení vody aneb z čeho se skládá?

Filtrační zařízení přinese nejvyšší kvalitu vody

Nyní už tedy víme, jak na čištění studny. I přesto je ale lepší si pojistit vysokou kvalitu vody, kterou přivádíme do své domácnosti. Do okolí studny totiž mohou pronikat nečistoty nebo látky, které by mohly celkovou kvalitu vody velmi negativně ovlivnit. Filtrace vody je účinným pomocníkem. Jaké filtry vlastně existují?

UV lampa na vodu ze studny

Pokud si přejete, aby byla kvalita vody perfektní i v době mezi rozbory vody, pořiďte si UV lampu. Tato instalace naprosto bez chemie odstraňuje všechny viry a bakterie, které se mohly ve vodě vytvořit. Nejčastěji se jedná o escherichia coli, o enterokoky, o koliformní bakterie, nebo také o legionelu. Na základě rozboru vody vám bude doporučen vhodný přístroj, který se bude starat o vysokou kvalitu vaší vody.

Pořídit si můžete i vodovodní filtry pro odstranění železa, pesticidů nebo škodlivých dusičnanů.



Sdílet na Odeslat na