Vliv vody na zuby: Mějte krásné a zdravé zuby díky čisté vodě
08. 12. 2023

Vliv vody na zuby: Mějte krásné a zdravé zuby díky čisté vodě

Kvalita vody, kterou pijeme, hraje klíčovou roli v našem celkovém zdraví. A to zahrnuje i péči o zuby. Zubaři a odborníci na veřejné zdraví zkoumají vliv vody na ústní hygienu. Možná vás překvapí, jak moc voda na naše zuby ovlivňuje.

Jak ovlivňuje kvalita vody zdraví zubů 

Největší problémy s kvalitou zubů se vyskytují tam, kde lidé nemají přístup k čisté vodě. Voda bez fluoru a naopak s vysokým obsahem manganu způsobuje zubní kazy především u dětí. S narušenou sklovinou se můžeme setkat také u plavců, kteří často navštěvují bazény s chlorovanou vodou. 

Chlorovaná voda oslabuje zubní sklovinu 

Chlor v bazénu zvyšuje pH vody. Špatná rovnováha pH negativně působí na zubní sklovinu, způsobuje její změknutí, skvrny nebo zbarvení do hněda. Jak se proti tomu bránit? Při plavání v bazénu mějte ústa zavřená, ihned po koupání si vyčistěte zuby a používejte zubní pastu s obsahem xylitolu, vápníku a fosforu. Právě tyto látky chrání a remineralizují zubní sklovinu.

Voda ze studny s vyšším obsahem minerálů zuby chrání 

Používáte k čištění zubů vodu ze studny? Pak ji nezapomeňte pravidelně testovat na obsah nechtěných, ale také těch chtěných látek. Příliš velké množství fluoridu může vést k zabarvení zubů. Naopak vápník, hořčík, sodík a fosfor jsou ve studniční vodě chtěné, podporují zdraví dutiny ústní a chrání zuby.

Voda s citronem bělí zuby, ale oslabuje sklovinu 

Citronová voda prospívá našemu zdraví. Jedna sklenička ráno podpoří vaši imunitu, osvěží pleť a posílí činnost srdce. Kyselost citronu ale může negativně ovlivnit zubní sklovinu. Pokud si chcete dopřát skleničku vody s kapkou citronu, zapijte ji následně čistou vodou. Zuby si také nečistěte hned, ale minimálně 30 minut po konzumaci. Předejdete tak poškození zubní skloviny. 

Slaná voda chrání zuby a bojuje proti špatným bakteriím

Možná jste si všimli, že se od dovolené u moře vracíte se zářivým úsměvem. Nemá to na svědomí jen odpočinek, ale také mořská sůl. Výplach úst slanou vodou se používá v léčitelství, dezinfikuje, ulevuje od bolesti v krku a bělí zuby. Ale pozor, všeho moc škodí. Zvýšené množství jodidu draselného naopak vznik bakterií podporuje. 

Destilovaná voda nemá žádné účinky na zdraví zubů

Destilovaná voda neobsahuje žádné minerální látky, nemá chuť ani zápach a je průhledná až namodralá. Někdo je příznivcem jejího pití, ale všeobecně se užívání destilované vody nedoporučuje. Kvůli nedostatku minerálů může při jejím pití dojít k poškození střevní výstelky. Pití destilované vody způsobuje také bolesti hlavy, křeče a celkovou únavu. Na kvalitu zubů destilovaná voda nemá žádný vliv. 

Čistěte si zuby opravdu čistou vodou 

Na kvalitu vašich zubů, ale také na celkové zdraví má velký vliv čistota vody. Jak si ji zajistíte? Pořiďte si kuchyňský filtr. Pomohou vám například s odstraněním nadlimitních látek ve vodě, eliminací zbytků léčiv nebo jen vylepší chuť vody. 

Rádi pro vás vybereme filtr na vodu na míru

Potřebujete poradit s výběrem filtru na vodu? Napište nám nebo zavolejte. Doporučíme vám to nejlepší řešení, zařízení uvedeme do provozu, zaškolíme vás a pravidelně budeme provádět odborný servis. Instalaci zakoupeného zařízení obvykle provádíme do jednoho týdne. 

Kontaktujte nás a my vše zařídíme za vás:

● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail pro objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz




Sdílet na Odeslat na