Pesticidy ve vodě: Mohou vás ohrozit?
04. 08. 2023

Pesticidy ve vodě: Mohou vás ohrozit?

Vodu používáme prakticky každý den. Je životu potřebná a nezbytná, i když ji bereme jako samozřejmost. Většinou si jí začínáme vážit až v okamžiku, kdy je její příjem ohrožen nebo kdy se v ní nachází látky, které by nás nějakým způsobem mohly ohrozit. Tím se pomyslným oslím můstkem dostáváme k pesticidům, což jsou látky určené k ochraně rostlin a dalších produktů před škůdci. Mohou nás pesticidy ve vodě ohrozit a jak je vlastně rozpoznat?

Pesticidy jsou do jisté míry jedy

Do kategorie pesticidů spadá opravdu široká škála látek, které se zaměřují na nejrůznější škůdce. Nejčastěji se setkáváme s těmi, které sídlí v zemědělských postřicích, ostatně jedná se také o nejvýznamnější z nich. Tím, že se splachují (ať už při mytí zeleniny, na kterou byly pesticidy použity při jejím pěstování, či při jiných scénářích), se dostávají do podzemních vod a mohou se dostat i k nám domů. Jak to ale s pesticidy ve vodě je? Musíme se jich obávat?

I když jsou díky pokročilé legislativě povoleny pouze ty, které pro člověka nebo životní prostředí nejsou nebezpečné nebo jsou méně nebezpečné, zatím se konkrétní vliv pesticidů na lidské zdraví spolehlivě neprozkoumal. Vlivy na zdraví se tak mohou lišit od konkrétního pesticidu, případně od směsi, která byla kdysi používána a dostala se do nepostradatelné tekutiny.

Jak se projevují pesticidy ve vodě?

Je možné tedy konstatovat, že když se vyskytnou pesticidy ve vodě, jedná se o problém, který je dobré napravit. Jenže jak to udělat opravdu zavčasu? Respektive jak poznat, že zmiňovaní potížisté natropili škody i v naší domácnosti? Vždyť voda nemění ani chuť, ani svou barvu, dokonce ani svůj pach, říkáte si.

Ke zjišťování stavu vody v domácnosti se používají nejrůznější testery, případně se volají odborníci, kteří provedou výzkum tekutiny. Mnohdy se také provádí obecnější, rozšířenější výzkum, během kterého se zjišťuje, jak na tom jsou domovní objekty v konkrétní obci nebo městě. Podle posledních průzkumů trápí pesticidy ve vodě více jak polovinu míst sledovaných Českým hydrometeorologickým ústavem, v povrchových vodách se vyskytuje prakticky na všech sledovaných místech.

Je třeba konstatovat, že dodavatelé pitné vody investují každým rokem miliardy korun do úprav vody, aby ke vzniku rizika nedocházelo. Do vínku přispívá i fakt, že se stále méně využívají zmiňované látky k pěstování zeleniny či pro ochranu rostlin (spotřeba klesla až o třicet procent za posledních deset let).

Tip: Přečtěte si i další článek o tom, co může způsobovat železo ve vodě.

Riziky jsou nejrůznější zdravotní potíže

Pesticidy ve vodě jsou spouštěčem především řady chronických zdravotních potíží. I když bylo řečeno, že zkoumání a vliv napadené vody na lidské zdraví ještě není stoprocentně či spolehlivě prozkoumán, bereme-li v potaz, že jsou látky do jisté míry jedem, můžeme toto říct. Aby se však krapet černějšímu scénáři předcházelo, je důležité pitnou vodu pravidelně kontrolovat pomocí sond nebo za pomocí odborníků.

I když klesla spotřeba pesticidů při pěstování rostlin, musíme vzít také v potaz zvýšené množství pěstování řepky nebo kukuřice. A přesně to jsou suroviny, při jejichž pěstování k používání nebezpečných látek dochází. Jejich vlivem se znečištění podzemních vod zvyšuje, bohužel je nelze na první pohled rozeznat pouhým okem.

Jak ochránit vodu před pesticidy?

Před zdraví napadajícími látkami však lze vodu chránit. Ze všeho nejdříve si nechte provést rozbor vody, abyste věděli, jak na tom jste. V druhé řadě vsaďte na aktivní uhlík, což je látka vyrábějící se z uhlí, kokosových ořechů či jiných ořechů a rašeliny, případně dřeva. Používá se v mnoha odvětvích (dokonce i v kosmetice nebo ve zdravotnictví), ale i v boji proti pesticidům dobře obstojí.

Superschopností aktivního uhlí je totiž zachycovat škodlivé látky nacházející se ve vodě a zanechávat ji čistou a nezávadnou. V e-shopu Upravvodu.cz si proto pořiďte uhlíkové filtry nebo reverzní osmózy, které jsou ideálním řešením, pokud pesticidy vodu skutečně napadli. Případně se kupuje i reverzní osmóza, která je však určená pouze pro filtraci pitné, nikoliv i užitkové vody, jako tomu bylo v případě uhlíkového filtru.



Sdílet na Odeslat na