Co je to vodní kámen? Ničí vaši domácnost i pokožku
09. 08. 2022

Co je to vodní kámen? Ničí vaši domácnost i pokožku

Vodní kámen neprospívá vaší domácnosti ani vašemu zdraví. Usazuje se na nádobí, elektrospotřebičích a při koupání vám vysušuje pokožku i vlasy. Jak jednoduše předejdete jeho vzniku a čím ho odstraníte?

Co je to vodní kámen a proč vzniká

Vodní kámen vzniká rozpouštěním vápenaté a hořečnaté soli ve vodě. Následně se usazuje v potrubí nebo na stěnách elektrospotřebičů jako jsou rychlovarná konvice, pračka nebo myčka. Zkrátka ho najdete všude tam, kde předměty přichází do styku s vodou. 

Jak ovlivňuje tvrdost vody vznik vodního kamene

Co má společného vznik vodního kamene a tvrdost vody? Platí zde jednoduché pravidlo. Čím tvrdší vodu doma máte, tím více vodního kamene se vám bude na spotřebičích usazovat. 

Jak zjistíte tvrdost vody ve vaší domácnosti

Jak zjistit tvrdost vody? Použijte jednoduchý test v podobě napěněného mýdla. V tvrdé vodě se mýdlových bublin spíše nedočkáte, v měkké vodě bude mýdlo naopak pěnit velmi dobře. Přesnější výsledky ale získáte s testovacími pásky. Jejich použití je snadné. Pásek na jednu vteřinu ponořte do vody. Přibližně po minutě se na pásku objeví barva, kterou porovnáte se stupnicí uvedenou na obalu. Ta vám prozradí tvrdost vody. 

Rozdíl mezi tvrdou a měkkou vodou

Rozdíl mezi měkkou a tvrdou vodou pocítíte nejen na elektrospotřebičích, ale také na kůži. Tvrdá voda napomáhá vzniku akné a kožních vyrážek. Navíc vysušuje pleť a tvrdá voda na vlasy také není vhodná. Měkká voda naopak pomáhá hojení ekzému, pokožka je po koupeli hydratovaná a vlasy jsou hebké. 

Pití tvrdé vody

Pravidelně pijete vodu z kohoutku a ptáte se, jestli je tvrdá voda pitná? Ano, je. Ale myslete na to, že se vám veškeré látky obsažené ve vodě dostávají také do těla. Elegantní a snadné řešení, jak upravit kvalitu pitné vody, nabízí filtrační konvice. Konvice vám pomůže především s filtrováním chloru, pesticidů a také mechanických nečistot. Radost vám udělá i lepší chuť vody, kterou díky filtrační konvici získáte.    

Problémy s vodním kamenem 

Zbytky vodního kamene v domácnosti rozhodně nevypadají dobře. Na spotřebičích a vodovodních kohoutcích zanechávají bílé nebo červené stopy. Vápenaté usazeniny navíc napadají potrubí, které se kvůli nim ucpává a koroduje. Prostor pod vodním kamenem se také stává živnou půdou pro nechtěné bakterie a mikroorganismy

Jak předejít vzniku vodního kamene

Vzniku vodního kamene můžete snadno předejít. Jak? Pomohou vám s tím změkčovače vody a filtry proti vodnímu kameni. Změkčovače vody, neboli změkčovací filtry, pracují na bázi iontové výměny. To znamená, že jsou naplněny speciální katexovou hmotou, která na sebe váže nežádoucí ionty vápníku a hořčíku. Tyto ionty následně přeměňuje za ionty sodíku. Všechny ostatní žádoucí součásti zůstávají ve vodě obsaženy. U většiny typů změkčovačů si sami nastavíte optimální tvrdost výstupní vody, případně si přikoupíte takzvaný by-pass, který vám nastavení umožní. 

Jak odstranit vodní kámen

Ideální je, pokud se vám vodní kámen v domácnosti vůbec neusadí. Když už k tomu ale dojde, je na čase položit si otázku: „Jak odstranit vodní kámen a jak předcházet jeho vzniku?” Vydat se můžete chemickou nebo přírodní cestou

Odstranění vodního kamene chemickou cestou

Chemická cesta není nic jiného než čistící přípravky, které zakoupíte v téměř každém obchodě. Na výběr máte čističe určené přímo do koupelny, kuchyně nebo speciálně pro jednotlivé elektrospotřebiče

Odstranění vodního kamene přírodní cestou

K odstranění vodního kamene přírodní cestou vám pomohou ekologické čistící přípravky nebo rady našich babiček. Ty totiž nejčastěji používaly prostředky, které měly běžně v kuchyni: ocet, citron a jedlou sodu. Tento způsob úklidu je velmi snadný, ekologický a také levný. Inspirujte se například v našem článku na téma jak vyvařit konvici

S prevencí vzniku i s odstraněním vodního kamene vám rádi poradíme. Napište nám nebo zavolejte a společně vybereme to nejlepší řešení. Zařízení uvedeme do provozu, zaškolíme vás a pravidelně také budeme provádět odborný servis. Instalaci zakoupeného zařízení vody obvykle provádíme do jednoho týdne. Stačí nás jen kontaktovat a vše už dále zařídíme za vás. Jak takový filtr po instalaci vypadá? Podívejte se do naší galerie realizací.


● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail na objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz



Sdílet na Odeslat na