8.5. - 12.5. máme zavřeno.

Objednávky vytvořené od 7.5. budou zpracovány a odeslány 13.5.

Veškeré vaše dotazy prosím pište na e-mail info@upravvodu.cz.

Odpovíme vám co nejdříve to bude možné.


Děkujeme za pochopení.

Rozdíly mezi měkkou a tvrdou vodou
13. 12. 2022

Rozdíly mezi měkkou a tvrdou vodou

Rozdílná tvrdost vody má přímý vliv nejen na fungování domácích spotřebičů, ale také na náš organismus. Jaké jsou základní rozdíly mezi vodou měkkou a tvrdou?

Pitná voda je u nás samozřejmostí - Měkká voda ale ne

Voda z vodovodního řádu je pro většinu obyvatel naší země samozřejmostí. Pitnou vodu tak máte po ruce kdykoliv si vzpomenete. Při toulkách po České republice ale mnohdy zjistíte, že voda má v různých místech jinou chuť, ale také jiné přirozené vlastnosti. Pojďte si s námi projít základní rozdíly - měkká i tvrdá voda totiž přináší rozdílné vlastnosti. Jak tvrdost vody změřit? Jak ovlivňuje naše domácí spotřebiče? A co přináší našemu zdraví? Vše si vysvětlíme.

Hlavní rozdíl mezi měkkou a tvrdou vodou

Tvrdost vody je možné zjistit změřením množství rozpuštěného vápníku a hořčíku. Znakem tvrdé vody je také obsah aniontů, jakou jsou sírany a hydrogenuhličitany. Čím větší je naměřené množství těchto látek, tím tvrdší voda je. Obsah vápníku a hořčíku ve vodě se udává v jednotkách milimolů na litr (mmol/l):

● méně než 0,5 mml/l = velmi měkká voda

● 0,7 až 1,25 mmol/l = měkká voda

● 2,51 až 3,75 mmol/l = tvrdá voda nad

● 3,76 = velmi tvrdá voda

Za zlatý středu se považuje 1,26 až 2,5 mmol/l. Vyhláška o pitné vodě č. 252/2004 Sb. doporučuje hodnoty 2 až 3,5 mmol/l. Pro technické účely je pak nejvhodnější zlatý střed, ani jeden z extrémů není prospěšný, tudíž vhodná není ani příliš měkká voda.

Jak zjistit tvrdost vody? 

Mezi jednotlivými končinami naší země existují významné rozdíly. Měkká či tvrdá voda se dá přitom snadno detekovat podle některých známých postupů. Jak zjistíte tvrdost vody ve vaší domácnosti, kanceláři nebo provozovně? Na tohle téma jsem pro vás zpracovali komplexní článek s názvem Jak zjistit tvrdost vody

Sklenice a tekuté mýdlo

První možnost, jak zjistit, zda je u vás tvrdá nebo měkká voda, zvládnete ihned. Napusťte do sklenice vodu a přidejte trochu mýdla. Směsici protřepejte. Zůstala voda čirá a mýdlo se ustálilo na hladině? V tom případě je voda ve vaší domácnosti měkká. 

Voda je zakalená? Zřejmě je ve vaší domácnosti voda tvrdá. 

Pozorování

Víte, jak poznáte, že je u vás voda tvrdá? Běžně se tato skutečnost projevuje například skvrnami na vodovodních bateriích nebo také na hrncích. Když si napustíte do sklenice vodu z kohoutku, bude jemně kalná. Tvrdá voda se pozná také tak, že se v rychlovarné konvici, kterou doma používáte, tvoří vrstva vodního kamene. Lidé s citlivou pokožkou se v místech s tvrdou vodou často svěřují s tím, že je jejich pokožka suchá. 

Testovací pásky

Použití testovacích pásků snadno odhalí přesnou tvrdost vaší vody. Pásky jsou běžně dostupné. Stačí testovací pásek namočit na jednu vteřinu do vody a setřít vodu, která se na něm usadila. Již po několika vteřinách se pásek zbarví do odstínu a na stupnici se jasně informujete o tom, zda je voda tvrdá či měkká. Tímto způsobem se snadno a relativně přesně určí, jak na tom vaše voda je. 

Tvrdá voda působí mnohé problémy

Zjistili jste, že je voda ve vaší domácnosti tvrdá? Zde je dobré vědět, že právě o tento stav nestojí ani vaše tělo a ani spotřebiče, které běžně používáte.

Vaření ve tvrdé vodě prodlužuje čas, po který je nutné potraviny upravovat. Jelikož se tvrdá voda usazuje na spotřebičích a tvoří na nich vodní kámen, dochází ke snížení jejich životnosti. Topná zařízení, rychlovarné konvice, pračky, myčky, kávovary, ale i další domácí pomocníci, kteří používají vodu, tak skutečně trpí. 

Tip: Jak odstranit vodní kámen?

Vliv tvrdé vody na naše zdraví

Tvrdá voda ale nepředstavuje pouze nepříjemnou situaci pro vaše spotřebiče, ale tvrdá voda má negativní vliv na zdraví. Zejména pokožka a vlasy doslova trpí. Kůže působením tvrdé vody získává náchylnost k tvorbě akné a dalších kožních potíží, vlasy jsou zatíženy. Když se postaráte o to, abyste vodu trvale změkčili, zbavíte se všech nechtěných účinků tvrdé vody. Jak to udělat? 

Vodu lze trvale změkčit

Rozdíly, které měkká a tvrdá voda přináší, jsou tak jasně patrné.

Potíže, které vám tvrdá voda přináší, ale můžete trvale odstranit. Změkčovač vody a speciální filtry zakoupené na našem e-shopu Upravvodu.cz vám zajistí ideální vlastnosti vody, jež budou vhodné v celé vaší domácnosti. Filtr na tvrdou vodu zabrání nadměrnému usazování vodního kamene. Dokáže efektivně odstraňovat vápník. Budete tak mít jistotu, že budete pít i denně používat vodu, která je skutečně kvalitní. Prodloužíte tak mimo jiné i životnost vašich spotřebičů. Výborným řešením je filtr na přívod vody. Díky němu budete mít filtrovanou v celém domě. 

V naší nabídce najdete celkem čtyři druhy změkčovačů vody:

● Filtry proti vodnímu kameni 10"x2,5"

● Změkčovače vody Duplex

● Změkčovače vody Kabinet 2v1

● Změkčovače vody Klasik

Tvrdá voda má celou řadu negativních vlivů na spotřebiče i naše zdraví. Filtrací se ale můžete postarat o její trvalé změkčení. Zajímat vás bude domácí úpravna vody

Vybereme pro vás to správné řešení 

Jaké jsou výhody nákupu u nás? Nabízíme odbornou montáž po celé České republice. Změkčovače vody uvedeme do provozu, zaškolíme vás a pravidelně také budeme provádět odborný servis. Instalaci změkčovačů vody obvykle provádíme do jednoho týdne. Stačí nás jen kontaktovat a vše už dále zařídíme za vás. Jak takový filtr po instalaci vypadá? Podívejte se do naší galerie realizací.


● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail na objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz


Sdílet na Odeslat na