Jak vyvařit konvici? Užitečné tipy
21. 11. 2022

Jak vyvařit konvici? Užitečné tipy

Konvice na čaj je jeden ze spotřebičů, který používáme téměř denně. Když se ale podíváme do útrob konvice, může nás to překvapit. Jak předmět vyčistit a zbavit usazenin?

Jak odstranit vodní kámen z konvice

Jak vyvařit konvici, abyste se zbavili vodního kamene a trvalého poškození vašeho spotřebiče? Existuje několik účinných způsobů. 

Odstranění vodního kamene z konvice pomocí jedlí sody

Účinně pomáhá například obyčejná kuchyňská soda. Přichystejte si směs jedné lžíce sody a litru vody. Tuto směs rozmíchejte a vlijte do rychlovarné konvice. Pusťte konvici. Následně nechejte vodu vychladnout a ponechejte konvici přes noc se směsí sody. Ráno spotřebič vymyjte a pusťte opět s čistou vodou. Tu ještě jednou raději vylijte. 

Citron jako užitečný pomocník

Kyselina citronová nebo obyčejný citron vám ochotně pomohou rozpustit usazeniny v konvici. Kyselinu citronovou koupíte v každém běžném obchodě nebo drogerii. Jednu lžíci prášku rozmíchejte v půl litru vody, směs nalijte do rychlovarné konvice. Následně nechejte vodu projít varem a opět přes noc odstát. Ráno vodu vylijte a napusťte konvici. Vodu raději ještě jednou vylijte.

Čištění konvice octem

První s pomocníků, které povoláte, je obyčejný kuchyňský ocet. Do konvice nalijte dvě deci octa a přidejte vodu. Následně pusťte konvici a vodu nechejte uvařit. Vodu s octem v konvici můžete nechat následně i přes noc. Ráno stačí opět pustit spotřebič. Následně vodu vylijte a konvici vymyjte. Líbí se vám tyto tipy jak vyvařit konvici? Pokud je konvice již velmi hodně zanesena, můžete si pořídit také speciální tablety, které se ve vodě rozpustí. Z velké části ale obsahují již zmíněné ingredience, které máte doma. Proto bude lepší si raději dát záležet a do čištění konvice se pustit častěji, než abyste kupovali drahé tabletky.

Proč vodní kámen konvici škodí

Vodní kámen si pro svou konvici zkrátka a jednoduše nepřejeme. Máme pro to pádné důvody.

  • Usazenina vodního kamene na konvici prodlužuje dobu ohřívání vody. Tím se snižuje efektivita přístroje a prodražuje se výroba nápoje, který si pro sebe přejete.
  • Chuť vody, ve které je vodní kámen, je velmi nepříjemná. Usazeniny sice nejsou zdraví škodlivé, rozhodně ale nepřidávají vodě estetickou hodnotu. Někdy se dokonce v nápoji objeví kousky usazenin. I proto si lidé kupují filtrační konvice s jemným sítkem.
  • Vodní kámen snižuje životnost spotřebiče. Při větších usazeninách dokonce dochází k oddělení topné spirály od vody, což může vést k přehřátí spotřebiče. Rychlovarná konvice se takto nenávratně poškodí.

Stojí za to pravidelně odstraňovat nánosy vodního kamene na konvici. Stejné potíže ale mají i další spotřebiče v domácnosti, proto je nejlepší volbou celkový filtr na přívod vody pro celou domácnost.

Bude vás zajímat: Jak odstranit vodní kámen

Dvě třetiny domácností v Česku má tvrdou vodu

Až dvě třetiny všech domácností v naší zemi mají potíže s tvrdou vodou. Ta není sice zdravotně závadná, výrazně ale snižuje životnost spotřebičů, které pracují s vodou. Typicky se jedná o pračku, myčku, kávovar, ale také o rychlovarnou konvici. Tvrdá voda je často příčinou podrážděné a suché pokožky a dermatitidy. Máte povlaky na nádobí, sanitě i na hladině kávy či čaje? V tom případě se tvrdá voda vyskytuje i u vás. Jaký je rozdíl mezi měkkou a tvrdou vodou

Potíže s tvrdou vodou lze řešit trvale

Jak ochránit svou pokožku i spotřebiče v domácnosti? Existují filtrační systémy a změkčovače vody, které si zabudujete přímo k hlavnímu uzávěru vody ve vaší domácnosti a následně máte vodu zcela bezpečnou. Často si lidé volí také kombinaci s filtrací na dusičnany a s filtry na chlór. Tyto látky jsou totiž pro naše tělo škodlivé a v běžné pitné vodě se vyskytují. Zpět ale ke konvici. 



Sdílet na Odeslat na