Pitný režim: pijete opravdu čistou vodu?
09. 11. 2022

Pitný režim: pijete opravdu čistou vodu?

Že máte denně vypít alespoň dva litry čisté vody a vyhýbat se kávě, která dehydratuje, určitě víte. Společně se proto na pitný režim zaměříme z jiného úhlu pohledu. Jak zajistíte, aby byla kohoutková voda opravdu čistá? S čím vám pomůže filtrační konvice? A proč byste měli omezit pití vody z plastových lahví?

Co vše obsahuje kohoutková voda 

Podle odborníků bychom měli každý den vypít alespoň 2 litry čisté vody. A na slovo “čisté” kladou velký důraz. Neznamená to pít jen nápoje neochucené a neslazené. Důležité je, aby byla voda zbavena veškerých nežádoucích bakterií a škodlivých látek. Co vše ve vodovodním kohoutku můžete objevit? 

Jedovaté olovo,

● mechanické nečistoty a škodlivé bakterie,

● železo, chlor, arsen, amoniak nebo mangan,

● dusičnany, dusitany a sírany, 

● pesticidy 

● nebo vodní kámen

Žádnou z těchto látek ve svém denním pitném režimu určitě mít nechcete, je to tak? 

Jak zjistíte čistotu kohoutkové vody

Jediný způsob, jak zjistíte kvalitu vody, je jejím rozborem. Nejste si jisti, že je vaše kohoutková voda nezávadná? Pošlete vzorek ke kontrole na jednu z poboček akreditovaných laboratoří, které se nachází po celé České republice. 

Využít můžete také měřící přístroje, které vám pomohou otestovat kvalitu vody svépomocí

Jak si zajistíte čistou kohoutkovou vodu

Kohoutková voda může obsahovat mnoho škodlivých látek. Snadno je ale odstraníte sami doma. Jak na to? Vyzkoušejte filtrační konvice nebo domácí úpravnu vody

Filtrační konvice a lahve 

Nejjednodušší cesta k čisté vodě vede přes filtrační konvice. Využijete je především pro filtrování chloru, pesticidů a mechanických nečistot. Filtrovaná voda je voňavá, čistá a má lepší chuť. Na cesty si můžete vzít filtrační lahve, které jsou velmi elegantní a zajistí vám výbornou vodu, ať se vydáte kamkoliv. 

Díky filtračním konvicím a lahvím ušetříte čas, peníze a také planetu. Vodu už nebudete muset kupovat v obchodech a jeden litr vás vyjde v průměru na 1 Kč. To se vyplatí, co říkáte? 

Domácí úpravna vody 

Domácí úpravna vody vám vykouzlí čistou a na chuť výbornou vodu. Úpravnu oceníte v domácnostech i ve firmách a poradí si jak se studniční tak s kohoutkovou vodu. Využít můžete například filtry na hlavní přívod vody, UV lampy, změkčovače vody nebo hypermangan

Kohoutková voda versus voda z plastu 

Doteď jsme se věnovali bakteriím a nečistotám, které můžete najít v kohoutkové vodě. Přesto je ale voda z vodovodu zdravější než ta z plastu. Jakto? Případné nežádoucí látky snadno odstraníte svépomocí. Navíc si podle hygieniků řada lidí neuvědomuje, jak čistá voda protéká potrubím českých domácnosti. Kohoutková voda je v Čechách pitná téměř všude a řadí se mezi ty nejkvalitnější na celém světě

Proč dát přednost kohoutkové vodě 

Kohoutková voda je nejen pitná, ale také velmi levná. Litr vody z vodovodu vyjde zhruba na 6 haléřů. Litr balené vody stojí kolem 7 korun. Navíc balená voda může obsahovat částečky plastů, které při pití putují do vašeho zažívacího ústrojí. A v neposlední řadě, lidstvo za posledních 70 let vyprodukovalo více jak 10 miliard tun plastu, který končí v odpadních jámách a v oceánech. Pojďme tu spotřebu trochu snížit. Každý krok se počítá. 

Pijte opravdu čistou vodu

Obáváte se, zda je vaše kohoutková nebo studniční voda opravdu čistá? Napište nám nebo zavolejte. Společně vybereme zařízení, které vám pomůže zbavit vodu nežádoucích látek a škodlivin. Zařízení uvedeme do provozu, zaškolíme vás a pravidelně budeme provádět odborný servis. Instalaci zakoupeného zařízení obvykle provádíme do jednoho týdne. 

Kontaktujte nás a my vše zařídíme za vás:

● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail pro objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz


Další články z našeho blogu:


Sdílet na Odeslat na