Zajímavosti o vodě, které jste určitě nevěděli
28. 06. 2022

Zajímavosti o vodě, které jste určitě nevěděli

Voda je všude kolem nás. Tento živel bereme jako samozřejmost, přitom se jedná o velkou exkluzivitu, a právě díky vodě je na naší planetě život v mnoha podobách. Co jste o vodě možná dosud nevěděli?

Voda je jediná látka, která:

Voda je jedinou látkou na planetě Zemi, která se vyskytuje v pevném, kapalném a plynném skupenství při běžných teplotách a tlacích. Vodu v plynném skupenství známe jako vodní páru, v kapalném skupenství jako tekutou vodu a v pevném skupenství jako led.

Znečištění dusičnany jsou v ČR velký problém

V rámci České republiky platí legislativa, která povoluje až pětinásobný limit znečištění pitné vody dusičnany, než jakou mají například v USA. Naše normy jsou téměř totožné s normami rozvojových zemí a zemí, kde je nedostatek vody. To ale Česká republika rozhodně není! Přitom dusičnany se považují za toxické a zdraví škodlivé látky. Filtr na dusičnany pomáhají tyto látky účinně odstraňovat.

TipJak vyčistit studnu?

Spotřeba vody na osobu je 40 kubíků ročně

Podle Pražských vodáren a kanalizací, které v roce 2016 vydaly zprávu, se pohybuje spotřeba vody na obyvatele zhruba na úrovni 40 m3. Je na místě se nad tím zamyslet a přemýšlet, jak začít vodou šetřit.

Dvě třetiny domácností mají tvrdou vodu

Podle statistik se uvádí, že až dvě třetiny domácností v České republice mají tvrdou vodu. To, co zde teče z kohoutku, následně poškozuje spotřebiče pracující s vodou – pračku, myčku, konvici a další. Tvrdá voda není zdravotně nezávadná, ale zanechává povlaky na sanitě a nádobí. Káva s usazeninami nebo suchá kůže po sprchování jsou důkazem, že se to týká i vaší domácnosti. Pomáhají změkčovače vody pro celou domácnost.

Bude vás zajímatJak zjistit tvrdost vody?

I v dnešním světě stále více než 770 milionů lidí nemá přístup ke kvalitnímu zdroji pitné vody. Jedná se o území v Číně, Africe i Indii.

Kapající kohoutek: Jak velký problém to může být?

Viděli jste někde kapající kohoutek a říkáte si, že to nic není? Rozhodně to není pravda. Jen skrze tento nevinně vypadající kohoutek může denně protéci více než 50 litrů vody denně. Když se jedná o protékající toaletu, jsou to dokonce i dva tisíce litrů vody denně. Voda ale nabízí zajímavosti, viďte.

Jedno procento značí žízeň

Víte, že když začnete pociťovat žízeň, tak je vaše tělo na úrovni úbytku jednoho procenta vody v těle? Už jediné procento je poznat a naše tělo nám dává znát, že je potřeba s tím něco dělat. Většinou se tak děje po fyzické zátěži, během období nemoci, nebo při větších teplotách.

Spotřeba vody na jedno kilo bavlny

Voda přináší zajímavosti, které se váží také k ekologii. Na výrobu jednoho kilogramu bavlny je potřeba 7 až 30 tisíc litrů vody. Na jedny džíny tedy spotřebujeme více než 3 tisíce litrů drahocenné tekutiny. I to je důvod, proč se hodí oděvy recyklovat.

Horká voda zamrzne rychleji

Myslíte si, že voda nenabízí zajímavosti, které by stálo za to vyzkoušet? Omyl! Až bude příště mrznout, udělejte si experiment. Do jedné nádoby dejte vodu studenou, do druhé horkou. A pozorujte, zda se skutečně vyplní, že horká voda zamrzne rychleji. Jedná se o Mpembův jev, který dosud nebyl spolehlivě objasněn. Tento jev je o to záhadnější, že neplatí například v malém prostoru mrazáku, jelikož horká voda má vliv na celý prostor a podmínky v něm.

Kolik vody stojí tuna oceli?

Ocel je materiál, který se používá pro výrobu mnoha průmyslových předmětů a zařízení. Přitom pro výrobu jedné tuny oceli potřebujeme více než 300 tun vody. To už je tedy pořádné množství!

UV lampa může být řešením na spoustu problémů s

V minulosti se bakterie a viry z pitné vody odstraňovaly chemickou cestou. Dnes je již rozšířeným řešením UV lampa, která pomáhá i běžné domácnosti k tomu, aby byla pitná voda zbavena patogenních látek. UV lampy se stále častěji používají také na bazénech, kde již následně není třeba přidávat chemické sloučeniny, které stojí za vznikem alergií.

Vliv nadmořské výšky na bod varu vody

Kdybyste vystoupali na Mount Everest, tedy na nejvyšší horu světa, podařilo by se vám vodu přivést k varu již při teplotě 71 stupňů Celsia. V našich podmínkách je to přitom běžně 100 stupňů Celsia. Se stoupající nadmořskou výškou se teplota varu snižuje.

Voda dokáže zůstat kapalná i pod bodem mrazu

Voda může existovat v tzv. superchlazeném stavu, což znamená, že zůstává kapalná i při teplotách pod bodem mrazu, dokud není narušena vnějším podnětem, např. nárazem. Poté se velmi rychle změní v led.

Plýtvání kvůli hezkému trávníku

Voda používaná k zalévání trávníku, může tvořit až 50% veškerého vodního spotřebování ve světe. Mnoho lidí může snížit svou spotřebu vody tím, že použijí méně vody na zahradu. Jedná se o hlavně o golfové hřiště, fotbalové hřiště a další velké travnaté plochy.

Máte problém s vodou? 

Nabízíme odbornou montáž po celé České republice. Zařízení vody uvedeme do provozu, zaškolíme vás a pravidelně také budeme provádět odborný servis. Instalaci zařízení vody obvykle provádíme do jednoho týdne. Stačí nás jen kontaktovat a vše už dále zařídíme za vás. Jak takový filtr po instalaci vypadá? Podívejte se do naší galerie realizací.

● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail na objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz


Sdílet na Odeslat na