19 způsobů, jak šetřit vodu. Dodržujete je všechny?
23. 01. 2023

19 způsobů, jak šetřit vodu. Dodržujete je všechny?

Na celém světě je pitná voda velmi vzácná. My v České republice máme to štěstí, že ji používáme nejen na vaření, ale také s ní splachujeme toaletu, koupeme se v ní a zaléváme s ní zahradu. Važme si toho a vodou šetřeme vždy, když je to možné.

Proč šetřit vodou 

21. století s sebou přineslo otázku, jak udělat domácnost co nejméně energeticky náročnou. I když máme zatím pitné vody dostatek, rozhodně nepatří mezi nevyčerpatelné zdroje. Z celkového objemu vody na planetě je pouze 0,8 % pitných. To není moc, co říkáte? Proto s pitnou vodou šetřeme, planeta nám poděkuje. 

Jak šetřit vodu

Jistě znáte ten známý výrok, který říká, že i “malý krok pro člověka může být velkým skokem pro lidstvo”. Udělejte i vy doma několik malých kroků, které vám ve výsledku ušetří velké množství peněz. 

  • Sprchujte se. Pokud dáte přednost pětiminutové sprše před horkou vanou, ušetříte až 400 litrů vody za týden. 
  • Umývejte nádobí ve dřezu s napuštěnou vodou. Budete mít až 3× nižší spotřebu než při mytí nádobí pod tekoucí vodou. 
  • Opravte protékající toaletu. Během jedné hodiny může poškozenou toaletou odtéci až 80 litrů vody. 
  • Pořiďte si modernější toaletu, která rozlišuje dva druhy splachování. Dle aktuální potřeby vám nabídne splachování třemi nebo sedmi litry vody. 
  • Při čištění zubů vypněte vodu. Ušetříte až 6 litrů za minutu. 
  • Čekáte, až vám odteče studená voda z kohoutku? Nenechte ji protéct jen tak do odpadu. Využije ji například na zalévání květin nebo záhonů. 
  • Při nákupu pračky a myčky si všímejte spotřeby vody. Některé typy se od sebe liší až 30 litry na jeden prací nebo mycí cyklus. 
  • Pokud máte myčku, využívejte ji. Oproti mytí nádobí v ruce vám ušetří velké množství vody i energie. 
  • Myčku i pračku pouštějte jen ve chvíli, když jsou opravdu plné
  • Používejte úsporné mycí a prací programy
  • Používejte perlátory, které provzdušní a zredukují průtok vody. Nepoznáte rozdíl a navíc ušetříte. 
  • Připálené nádobí nechte odmočit. Spotřebujete méně vody než kdybyste ho drhly pod proudem horké vody. 
  • Opravte kapající kohoutek. Denně vám prostřednictvím malých kapek vyteče až 24 litrů vody.
  • Vařte v přiměřeném množství vody. Vyberte si správnou velikost hrnců a pánviček. 
  • Pokud máte možnost, zalévejte květiny a záhony dešťovou vodou. Pořiďte si na zahradu například sud, který vodu zachytí. 
  • Dešťovou vodu využijete i jinde než na zahradě. Můžete s ní například splachovat toaletu. Zjistěte, jak funguje dotační program Dešťovka
  • Dejte si pozor, jestli máte vypnutou vodu na zahradě. Zkontrolujte hadice, napouštění bazénu i zahradní kohoutky. 
  • Pořiďte si pákovou dřezovou baterii, která zkrátí dobu nastavování teploty až o 30 %. 
  • Ovoce a zeleninu myjte v napuštěném dřezu, nikoliv pod tekoucí vodou. Zbylou vodu nevypouštějte, ale zalijte s ní květiny. 

Chcete šetřit také své zdraví? 

V České republice máme naštěstí dostatek vody. Ne ale každá voda je zdraví nezávadná. Pozor si dejte především na vodu studniční. Jak zjistíte, jestli se v ní neobjevují nežádoucí mikroorganismy nebo zdraví škodlivé látky? Pošlete vzorek ke kontrole na jednu z poboček akreditovaných laboratoří, které se nachází po celé České republice. Pro orientaci můžete také měřící přístroje, které vám pomohou otestovat kvalitu vody svépomocí. Pro plnohodnotné výsledky vám ale doporučujeme udělat rozbor vody v laboratoři.

Pořiďte si filtry na vodu 

Našli jste ve vaší vodě ze studny nežádoucí látky? Pořiďte si filtry na vodu. Centrální filtry na hlavní přívod vody se instalují ke zdrojovému potrubí a obsahují celou řadu filtrů pro zlepšení kvality vody. Filtrují například některé těžké látky, odstraňují hrubé nečistoty nebo zlepšují pH vody atd. 

Domácí úpravna vody

Dalším řešením je domácí úpravna vody. Ta vám vykouzlí čistou a na chuť výbornou vodu. Úpravnu oceníte v domácnostech i ve firmách a poradí si jak se studniční tak s kohoutkovou vodu.

Pozor na jedovaté látky ve vodě 

Některé látky jsou nebezpečnější než jiné. Patří mezi ně například olovo nebo arsen.  Zbavte se jich jednou provždy pomocí speciálních filtrů. S odstraněním jedovatých látek vám pomůže také reverzní osmóza.

Rádi pro vás vybereme filtr na míru

Napište nám nebo zavolejte a společně vybereme to nejlepší řešení. Zařízení uvedeme do provozu, zaškolíme vás a pravidelně budeme provádět odborný servis. Instalaci zakoupeného zařízení obvykle provádíme do jednoho týdne. 

Kontaktujte nás a my vše zařídíme za vás:

● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail pro objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz



Sdílet na Odeslat na