Vše o pH vody aneb jaká je správná hodnota?
20. 12. 2021

Vše o pH vody aneb jaká je správná hodnota?

Je mnoho věcí, které jsou nepostradatelné a které bohužel velice brzy začneme brát jako samozřejmost. A voda je jednou z nich. Kde bychom však bez vody byli, to je třeba si říct. Když se jí budeme zabývat ve větší míře, zjistíme, že její nedílnou složkou je hodnota pH. I když jsme o ní mnohokrát slyšeli, jen málokdo dokáže tento termín správně definovat. A už vůbec mnozí nedokážou určit, jak hodnotu vlastně určit.

Co je to pH?

S hodnotou pH se setkáváme v mnoha oblastech života. Ať už chceme vypěstovat nějakou plodinu, kterou chceme zalévat tím, co má ráda, aby hezky a bezproblémově kvetla. Nebo ať už chceme vodu používat zase trochu jinak. 

pH symbolizuje kyselost nebo také zásaditost vody. Pod zkratkou, která v angličtině znamená potencial of hydrogen se ukrývá potenciál vodíku (nebo také vodíkový exponent), jež určuje onu zmiňovanou kyselost, respektive zásaditost vody. 

V současné době může mít různé hodnoty, a to od 0 do 14. Zatímco hodnoty do 6,9 symbolizují kyselou vodu, hodnota 7 a dál spíše potvrzuje zásaditost tekutiny.

TIP: Jak zjistit tvrdost vody?

Jaká je správná hodnota pH vody?

Jelikož pH pitné vody nás velkou měrou ovlivňuje (a špatná hodnota nám může dokonce uškodit, jak ostatně bylo řečeno), je dobré vědět, jaká je vlastně ideální hodnota. Bohužel nelze určit jednu správnou odpověď, vše závisí na tom, na co budete tekutinu používat. 

Ideální hodnota pH pitné vody

Například ideální hodnota pH vody pro bazény se pohybuje mezi 6,8-7,2. U rostlin platí, že každá potřebuje něco trochu jiného (vyplatí se podívat se do knih zabývající se pěstováním, kde je vše o růstu rostlin uvedeno, a to včetně ideální hodnoty pH).

Jak hodnotu změřit?

Vědět, na jakou hodnotu se s pH potřebujete dostat je jedna věc, ale druhá je hodnotu správně změřit. Pomocnou ruku v tomto případě podávají pH testery, jež byly k tomuto účelu vyrobeny. Odtajní, jaké pH vody aktuálně je a s informací můžeme nadále pracovat. Jednoduchým a rychlým způsobem jsou indikátorové papírky.  

Jak s informací manipulovat?

Ať už jste přišli na to, že je hodnota příliš vysoká, nebo naopak příliš nízká, v obou případech chcete vědět a znát, jak s informací manipulovat. Hodnotu pH totiž můžete různě měnit, a to například tím, že do ní přidáte živiny. Zatímco někteří zjištěné číslo sníží, jiné naopak zvýší. Dochází k tomu v závislosti na chemickém složení zmiňovaných látek, které se většinou podávají formou roztoku. 

Bude vás zajímatDomácí úpravna vody: Jak si ji zařídíte?

Jak zvýšit pH vody?

Že nejste fanoušky chemických prostředků nebo zmiňovaných roztoků? S hodnotou pH můžete manipulovat i jinak, a to konkrétně pomocí filtrů určených pro navýšení pH a celkovou mineralizaci vody

Mluvíme o velice snadné (a navíc cenově přijatelné) alternativě, která kyselost, respektive zásaditost upravuje velice snadno a jednoduše. Filtr totiž uvolňuje potřebnou hodnotu minerálů, jež navyšují příliš nízké pH. Konkrétně dochází k uvolňování hliníku a také vápníku. 

Velmi často se doporučuje instalovat filtr ve spojení s uhlíkovým filtrem pro dosažení lepšího efektu. V obou případech je montáž velice snadná, ovšem pokud si pořídíte výrobky z našeho e-shopu Upravvodu.cz, k dispozici jsou vám i zkušení, profesionální instalatéři, s jejichž pomocí se bude manipulovat s hodnotou pH vody ještě snadněji. 

Upravvodu.cz má řešení pro vaši domácnost

Internetový obchod Upravvodu.cz se zaměřuje na celkovou filtraci domácnosti. Jelikož je voda jednou z nejdůležitějších věcí, které potřebujeme k životu, mějte doma tu, která neškodí vašemu zdraví. Filtry zvyšují její kvalitu a zabraňují vzniku škodlivých látek.


● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail na objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz


Sdílet na Odeslat na