Škodlivé bakterie pro člověka: Které to jsou?
18. 07. 2023

Škodlivé bakterie pro člověka: Které to jsou?

Na začátek je třeba říci, že ne všechny bakterie, které existují, jsou pro člověka škodlivé. Bez některých bychom nemohli správně existovat. Typickým příkladem jsou bakterie, které se nachází ve střevech člověka. Tyto napomáhají rozkladu potravin a získávání živin z nich. Rozhodně je nemůžeme považovat za škodlivé bakterie pro člověka. Aby vše fungovalo tak, jak má, je ale důležité, aby množství těchto hostů bylo v normě.

Bakterie kolem nás

Vzhledem k tomu, že bakterie nejsou viditelné pouhým okem, jejich přítomnost si většinou ani neuvědomujeme. Nachází se všude – na záchodové míse, kuchyňské lince, vašem mobilním telefonu nebo dokonce na vousech, které si tak pečlivě pěstujete.

Také ve vodě, kterou pijete, je možné objevit miliony neviditelných bakterií (i proto je zapotřebí filtrovat vodu či ji čistit pomocí produktů z e-shopu upravvodu.cz). Některé mohou být velice škodlivé a způsobit různé nemoci. Jiné jsou zase zcela neškodné

Různá kvalita vody na světě

Všichni známe pojem „faraonova pomsta“. Pokud bychom my Evropané pili z kohoutků vody v Egyptě nebo přilehlých oblastech, mohli bychom si přivodit nepěkné zažívací problémy. Stejně tak ovoce a zelenina pěstovaná v těchto oblastech a zalévaná touto vodou může být problematická. Zatímco místní obyvatelé jsou na tyto bakterie ve vodě již zvyklí, u turistů mohou způsobit velmi nepříjemné stavy, které na dovolené zažívat rozhodně nechcete.

Co jsou bakterie?

Pokud se bavíme o bakteriích, pak máme na mysli (většinou) jednobuněčné organismy. Ty jsou součástí nejen vody, ale také třeba půdy a dalších prostředí. Pokud je zkonzumujete, obvykle se nic nestane. Avšak existuje skupina velmi škodlivých bakterií, které už mohou znamenat důvod k obavám. Vhodnými způsoby je možné tyto bakterie filtrovat a odstraňovat. Škodlivé bakterie pro člověka, u kterých je po konzumaci důvod k obavám (a které byly v minulosti objeveny v pitné vodě), jsme uvedli níže.

Ve vodě se nejčastěji nachází bakterie:

  • Escherichia coli (E. coli)
  • Salmonella
  • Shigella
  • Legionella
  • Campylobacter Jejuni
  • Vibrio cholerae
  • Yersinia enterocolitica.

Escherichia Coli

Jedná se o poměrně známou bakterii, kterou často označujeme také pod zkratkou E. Coli. Právě tato se může nacházet v pitné vodě států rozvojových zemí. Po jejím požití můžeme pociťovat takové příznaky, jako je nevolnost, zvracení, křeče a bolesti břicha, průjem a křeče ve střevech. Od konzumace kontaminované vody se příznaky mohou projevit od jednoho do osmi dnů po požití. Trvají obvykle tři dny.

Campylobacter Jejuni

Tento typ škodlivé bakterie pro člověka je jednou z nejčastějších příčin otravy jídlem v Evropě. Typickými projevy jsou křeče žaludku, průjem, horečka a bolesti. Po konzumaci této bakterie můžete první příznaky očekávat po dvou až deseti dnech.

Hepatitida A

Jedná se o závažnou infekci, která může mít původ v pitné vodě. I když jsou nejčastější příčinou této choroby viry, mezi méně časté příčiny vzniku patří také bakterie (například leptospiry). Typickými příznaky jsou žloutenka (žluté zabarvení kůže nebo očního bělma), tmavá moč, bolest žaludku, horečka a únava. Zrádné na tomto onemocnění je to, že po expozici uplyne poměrně dlouhá doba, než se nemoc projeví – až 28 dní.

Tip: Přečtěte si i o tom, co to jsou koliformní bakterie.

Jak se před bakteriemi v pitné vodě chránit?

Určitou práci za vás odvede vaše obec, která provádí filtraci vody. To ale neznamená, že vodu zbaví zcela všech škodlivých bakterií. Světová zdravotnická organizace dokonce uvádí, že více než 2 miliardy lidí na celém světě pijí vodu kontaminovanou výkaly. Z toho více než půl milionu ročně zemře na nemoci, které s takovou vodou souvisí.

Abyste si mohli být jisti, že pijete skutečně čistou vodu, můžete si ji nechat otestovat v laboratořích. Obrátit se můžete také na odborníky na čištění vody, kteří vám mohou nabídnout hned několik řešení, díky kterým dochází k čištění vody od těchto škodlivých bakterií přímo u vás doma. Nemusí jít o finančně náročná řešení.



Sdílet na Odeslat na