Připojení vodovodní baterie: Jak to provést?
24. 03. 2022

Připojení vodovodní baterie: Jak to provést?

Vodovodní baterie jsou běžnou součástí všech domácností. Bohužel se jedná o spotřební zboží, které je nutné čas od času vyměnit. Můžete si za tímto účelem objednat hodinového manžela nebo třeba instalatéra, nicméně pak se vám tato činnost může značně prodražit. Připojení vodovodní baterie není nic složitého, když víte, jak na to. Některé výrobky se dokonce prodávají s návodem k montáži. Takže po přečtení tohoto článku už budete moci svou vodovodní baterii namontovat sami.

Co ovlivňuje životnost vodovodní baterie?

Vodovodní baterie kupujeme na několik let. Měli bychom ale vědět, že nevydrží věčně a přijde čas, kdy je budeme muset vyměnit. Tento čas může nastat dříve nebo později v závislosti na několika faktorech. Lidé, kteří pravidelně odstraňují vodní kámen a baterii často čistí (za použití vhodných prostředků), se mohou těšit její delší životnosti. Také tvrdá voda může mít velký význam v opotřebování vaší baterie.

Jak na montáž baterie vodovodní baterie?

Prvním krokem připojení vodovodní baterie je její výběr. V současné době už na trhu převládají ty modely, které nemají klasické otočné kohoutky, ale páku. S její pomocí je snadné nastavit jak teplou, tak studenou vodu. Pákové baterie jsou vhodné pro šetření vodou, protože se nám rychleji podaří naleznout požadovanou teplotu a také tlak vody. Uvádí se, že dokážou ušetřit až 30 % vody! Ještě, než se pustíte do samotné montáže, uzavřete přívod vody.

1. Příprava na montáž

Nyní již můžete přistoupit k samotné montáži. Odstraňte zátky přívodu teplé a studené vody. Počítejte s tím, že může dojít k odtoku vody, takže si připravte kbelík. Nyní je třeba namontovat rohové ventily. Ty omotejte teflonovou páskou nebo konopím. Poté je zašroubujte klíčem na šrouby do přípojky ve stěně. Ručně našroubujte na baterii připojovací hadičky (a také montážní upevnění, máte-li je). O-kroužky musí sedět. Dbejte na to, aby se při dotahování nepohnuly.

2. Montáž baterie

Je čas na připojení vodovodní baterie.  Mezi baterii a umyvadlo vložte těsnicí kroužek. Závitové tyčky (ty nemusí být součástí každé vodovodní baterie – v tomto případě krok přeskočte) prostrčte otvorem na vodovodní baterii. Samotnou baterii postavte na umyvadlo. Ze spodní části budeme provádět sešroubování a dotahování společně s těsnícím kroužkem, podložkou a maticí. Za tímto účelem budete potřebovat klasický klíč, popřípadě klíč na vodovodní baterie nebo nástrčný klíč.

3. Připojení k rohovým ventilům

Nyní už vaše baterie krásně sedí na umyvadle. Připojovací hadičky je ale třeba ještě někam připojit. Tímto místem budou právě připravené rohové ventily. Obvykle je zvládnete našroubovat pouhou rukou (druhou rukou držte flexibilní připojovací hadičku, aby nemohlo dojít k jejímu zkroucení) a poté dotáhnout klíčem. Klešťový klíč (hasák) bychom pro tentokrát měli nechat v bedně s nářadím, protože by se mohlo stát, že dojde k poškrábání některých částí baterie. Pokud jsou připojovací hadičky ohýbatelné, dejte si pozor, aby nebyly zalomené nebo příliš napnuté. 

4. Montáž odtoku a sifonu

To nejtěžší již máte za sebou. Nyní už vás čekají pouze dokončovací práce. V první řadě je třeba vzít odtokovou mřížku a těsnicí kroužek (nemusí být součástí) a vsadit je shora do odtokového otvoru umyvadla. Na odtokovou mřížku ze spodní strany namontujte odtokový ventil. Dbejte na to, aby přípojka pro excentrickou spojovací tyčku byla vedena směrem dozadu (tedy ke stěně). Namontovat odtokový ventil je už velice snadné. Zvládnete to pouhou rukou. Sifon šroubujeme na odtokový ventil a následně jej propojíme s odtokovou přípojkou ve stěně.

5. Kontrola kvality montáže

Otevřete přívod vody a pusťte vodu, aby protékala kohoutkem. Nechte ji téct, dokud se nepřestanou objevovat bublinky. Zkontrolujte při tom všechna těsnění, zda neutíká voda.

Ať už vás bude čekat připojování vodovodní baterie, nebo jiné podobné úpravy, mrkněte se do e-shopu Upravvodu.cz, kde najdete mnoho potřebných věcí.



Sdílet na Odeslat na