Test překyselení organismu
13. 03. 2023

Test překyselení organismu

V dnešní době se stále více lidí snaží sledovat své zdraví a udržovat rovnováhu v těle. Jedním z klíčových aspektů tohoto úsilí je udržení správné kyselo-alkalické rovnováhy v organismu. Testování pH moči je jedním z nejjednodušších způsobů, jak zjistit, zda je tělo v rovnováze nebo zda trpí překyselením. V tomto článku se podrobněji podíváme na to, co je to test překyselení organismu, jak funguje a co znamenají výsledky testu.

Co je to?

Překyselení organismu je stav, kdy se v těle hromadí příliš mnoho kyselin, čímž dochází k narušení kyselo-alkalické rovnováhy v těle. Kyselost v těle se měří pH škálou, kde hodnota pH 7 je neutrální, hodnota pH menší než 7 je kyselá a hodnota pH větší než 7 je alkalická (zásaditá).

Jaké jsou příznaky překyselení organismu?

V normálním stavu je pH krve u člověka mírně alkalické s hodnotou kolem 7,4. Při překyselení organismu klesá hodnota pH krve pod tuto hodnotu a dochází k řadě negativních důsledků. Mezi příznaky překyselení organismu patří například únava, bolest hlavy, zvýšená podrážděnost, zvýšená náchylnost k infekcím, problémy s trávením, nevolnost, zvracení a svalová slabost.

Co způsobuje překyselení organismu?

Překyselení organismu může být způsobeno například nadměrným konzumem kyselých potravin a nápojů, nedostatkem fyzické aktivity, stresovými situacemi, nadměrným užíváním alkoholu, užíváním určitých léků, nebo poruchami metabolismu.

Co dělat při překyselení organismu?

V případě podezření na překyselení organismu by měl člověk okamžitě vyhledat lékařskou pomoc a přistoupit k úpravě stravy a životního stylu. Je důležité změnit svůj životní styl, zlepšit stravování a pravidelně cvičit. Omezte kyselé potraviny a alkohol, pijte dostatek vody a přidejte do svého jídelníčku potraviny s alkalickým účinkem, jako jsou například zelenina a ovoce.

Test překyselení organismu

Postup testu překyselení organismu je jednoduchý a můžete si ho udělat doma. Potřebovat budete pouze indikátorové papírky

  1. Indikátorový papírek namočte do vašeho vzorku moči na jednu sekundu,
  2. Indikátor se kvůli chemické reakci zabarví do určité barvy,
  3. Barvu na indikátoru porovnejte se stupnicí na na obalu.

Ideální pH těla je kolem 7,36 – 7,44. Pokud pH klesne pod 7, tak narůstá kyselost.




Sdílet na Odeslat na