Atrazin ve vodě způsobuje nevolnost a podráždění kůže
07. 02. 2024

Atrazin ve vodě způsobuje nevolnost a podráždění kůže

Atrazin se dříve používal jako herbicid proti plevelům. Stále ho ještě můžeme najít v procesech zahrnujících výrobu barviv nebo výbušnin. Co se stane, když se tato látka dostane do půdy nebo do podzemních vod?

Co je to atrazin 

Atrazin je herbicid používaný proti plevelům při pěstování kukuřice, cukrové třtiny nebo sóji. Využíval se ale také v lesnictví a ve vodních ekosystémech. Atrazin a jeho deriváty najdete v dalších průmyslových procesech, do kterých spadá i výroba barviv nebo výbušnin. 

Kde se nachází atrazin 

Atrazin se do prostředí dostal rozprašováním na zemědělské plodiny. V současné době však není v ČR registrován žádný přípravek na ochranu rostlin s obsahem atrazinu a tato látka se u nás nevyrábí. Stále ale může docházet k emisi z kontaminovaných bývalých skladišť agrochemikálií, skládek odpadů a zemin. 

Jak atrazin ovlivňuje životní prostředí 

Atrazin se dostal během jeho používání do rostlin a následně se vyplavoval do povrchové nebo podzemní vody. Tato látka má středně toxický potenciál a je nebezpečný například pro některé řasy a obojživelníky. Poločas rozpadu je více jak dva roky. 

Jak atrazin ovlivňuje lidské zdraví 

K atrazinu se s největší pravděpodobností nedostanete jinak než přímým kontaktem nebo pitím kontaminované podzemní vody. Pokud využíváte studniční vodu, buďte obezřetní. Intoxikace touto látkou se projevuje následujícími symptomy:

  • podráždění kůže a očí, 
  • zvracení,
  • nevolnost,
  • bolesti na prsou, 
  • alergické reakce. 

U zvířat ovlivňuje svalový a nervový systém, ledviny, játra a srdce. 

Pořiďte si kuchyňský filtr a pijte opravdu čistou vodu

S atrazinem i dalšími nežádoucími látkami si poradí kuchyňský filtr. Co vše dokáže? 

  • Odstraní nadlimitní látky ve vodě. 
  • Odstraní pesticidy
  • Eliminuje zbytky drog a léčiv. 
  • Zlepší chuť vody. 

Kuchyňské filtrace se vyrábí v celé řadě různých provedení. Pořídíte je ve formě filtračních modulů, lahví nebo konvic. Kuchyňské filtry jsou nejlevnější a zároveň nejefektivnější metodu úpravy pitné vody. Oproti dalším technologiím čištění má jejich konečné řešení tu výhodu, že si můžete vybírat z mnoha rozdílných provedení.

Pomůžeme vám vybrat kuchyňský filtr

Obáváte se, zda je vaše kohoutková nebo studniční voda opravdu čistá? Napište nám nebo zavolejte. Společně vybereme zařízení, které vám pomůže zbavit vodu nežádoucích látek a škodlivin. Zařízení uvedeme do provozu, zaškolíme vás a pravidelně budeme provádět odborný servis. Instalaci zakoupeného zařízení obvykle provádíme do jednoho týdne. 

Kontaktujte nás a my vše zařídíme za vás:

● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail pro objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz




Sdílet na Odeslat na