Do přiložené odměrky nalijete 5 ml vody kterou chcete měřit a kapete pomalu po jedné kapce z testovacího roztoku dokud se voda nezmění barvu. Kolik nakapete kapek než se změní barva testované vody, tolik °dH tvrdosti.
Celková tvrdost (vápník a hořčík) °dH: 1 kapka = 1 °dH (doporučené hodnoty pro pitnou vodu 11,2 – 19,6 °dH) (2,0 - 3,5 mmol/l)
1 mmol = 5,6 °dH
Tvrdost vody
Voda v přírodě obsahuje minerální soli (hydrogenuhličitan vápenatý, hydrogenuhličitan hořečnatý). Tvrdost vody pak záleží na charakteru půdy, kterou protéká: vápenatá půda dává vodu tvrdou, půda žulová a písčitá dává vodu měkkou. Tvrdost vody znamená množství vápníku a hořčíku obsaženého ve vodě. Hygienický limit sumy vápníku a hořčíku je jako doporučená hodnota, ze zdravotního hlediska je optimální koncentrace 2 – 3,5 mmol/l.
Z technického hlediska můžeme rozlišovat vodu jako měkkou nebo tvrdou. Obsah se měří v mmol/l, často se však používají starší jednotky jako německé stupně (°N či °dH) nebo francouzské stupně (°F). Jednotlivé jednotky se přepočítávají následovně.
Německé stupně: 1 mmol/l = 5,6°
Francouzské stupně: 1 mmol/l = 10°
Stupnice tvrdosti vod:
velmi měkká 0 – 0,7 mmol/l (0 - 4 °dH)
měkká 0,7 – 1,3 mmol/l (4 - 7 °dH)
středně tvrdá 1,3 – 2,1 mmol/l (7 - 12 °dH)
dosti tvrdá 2,1 – 3,2 mmol/l (12 - 18 °dH)
tvrdá 3,2 – 5,3 mmol/l (17,9 - 30 °dH)
velmi tvrdá >5,3 mmol/l (>30 °dH)