Co může za zákal vody v potrubí a jak vodu vyčistíte?
19. 02. 2024

Co může za zákal vody v potrubí a jak vodu vyčistíte?

Čistá voda je čirá a bez zápachu. Pokud vám z kohoutku teče voda kalná nebo se specifickým odérem, nepijte ji. Vašemu zdraví rozhodně neprospěje.

Jak vzniká zákal v potrubí 

Zákal v potrubí může vznikat několika způsoby

  • Ionty krystalizují ve vodní kámen, následně na něm vzniká povlak a do něj se usídlují bakterie. Tento stav společně s pH vody způsobí korozi, která se odlupuje a společně s vodou vytéká vodovodním kohoutkem ven. 
  • Druhým důvodem může být nesprávná manipulace při napouštění a vypouštění vody. Kvůli kolísání tlaku neproudí voda v trubkách plynule a ty jsou tak pod neustálým tlakem. 
  • V neposlední řadě se zákal tvoří také ve starých trubkách, které jsou vlivem času zrezlé. 

V každém případě je potřeba potrubí pravidelně kontrolovat a odkalovat

Jaké prvky způsobují zákal vody

V potrubí se usazují prvky a sloučeniny, které způsobují zákal vody. Patří mezi ně: 

  • Koliformní bakterie: Přemnožení těchto bakterií, které se vyskytují v půdě a ve střevech lidí i živočichů, je zdraví nebezpečné. 
  • Železo a mangan: Přítomnost těchto látek poznáte podle rezavého zbarvení vody.
  • Jílovité materiály: Tyto nechtěné sloučeniny ve vodě obsahují nadměrné množství draslíku, hliníku, křemíku, železa a hořčíku.
  • Řasy a sinice: Vodu, ve které se objevují řasy nebo sinice poznáte podle zeleného zbarvení. Rozhodně ji nepijte. 

Jak odstranit zákal z pitné vody 

Na zákal vody použijte pískové filtry nebo úpravny vody se speciálními filtračními vložkami.

Pískové filtry na zákal a barvu vody

Písková filtrace je jednou z nejefektivnějších a nejlevnějších možností, díky které účinně odstraníte nečistoty a zákal z vody. Hlavní výhodou pískové filtrace oproti podobným filtrům je její struktura, která čistí i špatně zachytitelné částice.

Filtry s aktivním uhlím na chlór, pesticidy, zápach, chuť

Automatické a mechanické filtry s aktivním uhlím odstraní z vody především chlor a jeho sloučeniny, látky organického původu a některé anorganické látky jako jsou pesticidy, těžké kovy nebo trihalometany. Také vylepší chuť vody a odstraní její zápach. 

Filtry s náplní Pyrolox, železo, mangan, amonné ionty

Pro odstranění železa, manganu a amoniaku z vody bez použití chemických látek k regeneraci se používají katalytické filtrační náplně. Pyrolox pracuje jako katalyzátor na principu okysličování výše zmíněných látek. Vzniklé usazeniny se odstraní pouhým proplachem filtrační náplně vodou do kanalizace.

Pomůžeme vám vybrat filtr na zákal vody

Obáváte se, zda je vaše kohoutková nebo studniční voda opravdu čistá? Napište nám nebo zavolejte. Společně vybereme zařízení, které vám pomůže zbavit vodu nežádoucích látek a škodlivin. Zařízení uvedeme do provozu, zaškolíme vás a pravidelně budeme provádět odborný servis. Instalaci zakoupeného zařízení obvykle provádíme do jednoho týdne. 

Kontaktujte nás a my vše zařídíme za vás:

● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail pro objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz




Sdílet na Odeslat na