8.5. - 12.5. máme zavřeno.

Objednávky vytvořené od 7.5. budou zpracovány a odeslány 13.5.

Veškeré vaše dotazy prosím pište na e-mail info@upravvodu.cz.

Odpovíme vám co nejdříve to bude možné.


Děkujeme za pochopení.

Světový den rybářství: Oslavujme naše spojení s rybami
13. 06. 2023

Světový den rybářství: Oslavujme naše spojení s rybami

Každý rok 27. června slavíme Světový den rybářství. Tento den je věnovaný oslavě rybářství a jeho dopadu na naši planetu. Cílem této události je zvýšit povědomí o důležitosti udržitelného rybářství, ochraně mořských ekosystémů a rybí populace.

Rybářství ve světě

Rybářství hraje klíčovou roli v životním stylu a obživě obrovského množství lidí po celém světě. Ryby a další mořské plody jsou nejen důležitým zdrojem potravy, ale také představují základní zdroj obživy pro miliony lidí, zejména v rozvojových zemích. Světový den rybářství nám připomíná, jak důležité je udržitelné rybolovné hospodářství, které zachovává ekosystémy, zajišťuje živobytí rybářů a dodává vyvážený zdroj potravin pro celý svět.

Jaký je cíl Světového dne rybářství

Jedním z hlavních aspektů Světového dne rybářství je důraz na udržitelné praktiky rybolovu. Nadměrný lov a neefektivní metody mají zničující dopad na mořské ekosystémy. Je nezbytné chránit ohrožené druhy a minimalizovat negativní dopady rybolovu na mořskou biodiverzitu. Organizace a vlády se snaží stanovit a prosazovat rybolovné kvóty, omezovat nelegální rybolov a propagovat udržitelné praktiky, které minimalizují dopad na životní prostředí.

Světový den rybářství také přináší do popředí význam ochrany a obnovy mořských ekosystémů. Oceány jsou zdrojem nejen potravin, ale také kyslíku, který dýcháme. Mořská biodiverzita je neuvěřitelně bohatá a její ochrana je nezbytná pro udržení rovnováhy v ekosystémech. 

Co znamená pozdrav Petrův zdar

Petrův Zdar je tradiční pozdrav, který rybáři využívají jako své rozpoznávací znamení. Podobně jako horníci využívají pozdrav "Zdař bůh".

Svatý Petr byl odjakživa patronem rybářů jedním z dvanácti apoštolů Ježíše Krista. Narodil se v Betsaidě jako syn rybáře Jana a jeho původní jméno znělo Šimon. Spolu se svým bratrem Ondřejem se také živili rybářstvím.

Jednou, když vrhali síť do vody, Ježíš procházel kolem nich a vyzval oba rybáře, aby ho následovali. Bratři poslechli a od té chvíle se Šimon stal nejvěrnějším učedníkem Krista.


Sdílet na Odeslat na