5 materiálů vhodných na rozvod vody
05. 05. 2023

5 materiálů vhodných na rozvod vody

Pro úpravu vody jsou důležité dvě věci. Výběr materiálu pro rozvodu vody a nákup vhodného filtračního zařízení. Poradíme vám, jak na to.

Jaké materiály se hodí na rozvod vody 

Mezi nejčastěji používané materiály patří ocel, měď, olovo, litina, mosaz nebo plast a jejich sloučeniny.

Mezi hlavní nároky kladené na rozvod vody se řadí: 

  • plynotěsnost a vodotěsnost
  • hygienická nezávadnost
  • odolnost proti přetlaku 
  • odolnost proti vysokým teplotám 
  • tvarová stálost
  • snadná montáž a údržba

Tyto požadavky splňují následující materiály.

Polypropylen

Polypropylen známý také pod zkratkou PPL se hodí pro rozvody vody do +60°C. Mají dlouhou životnost, jsou ekologické, recyklovatelné, snadno se montují a lehce se s nimi manipuluje. 

RP trubky 

RP trubky jsou ideální pro rozvod pitné a užitkové vody, závlahy a tlakovou kanalizaci v exteriéru. Jsou velmi flexibilní a odolné. Využijete je při teplotách -40 °C až +110 °C.

Hliníkoplast 

Hliníkoplast neboli polybutylen se vyznačuje vysokou teplotní odolností, otěruvzdorností a pevností.  Je vysoce hygienicky nezávadný, jeho montáž je velmi jednoduchá a snadno ho složité i rozložíte. Využijete ho až do + 95°C

Pozink 

Pozinkované trubky byli dříve velmi oblíbené, ale od jejich užívání se ustupuje. Proč? Jejich životnost je přibližně 15 let a nejsou vhodné pro teplou vodu. Po dvou až třech letech vzniká koroze a trubky budete muset vyměnit. Hodí se tedy pro krátkodobé použití a především na studenou vodu. 

Měď 

Měděné trubky využijete pro proudění studené a teplé vody,  jsou odolné vůči korozi, UV záření, nehořlavé a 100% recyklovatelné. Měď je zdravotně nezávadný materiál, který dokonce dokáže zabít některé druhy bakterií. 

Pořiďte si kvalitní filtraci

Při nákupu vhodných rozvodů myslete také na to, jaké všechny problémy s vodou mohou nastat a pořiďte si kvalitní filtraci.

Filtr vylepší chuť i vůni 

Jedním z důvodů, proč byste si měli pořídit kuchyňský filtr, je samotná chuť vody. Může se stát, že je vaše kohoutková voda zdravotně naprosto v pořádku, jen vám nechutná. Žádný problém. Kuchyňský filtr vám pomůže vylepšit senzorické vlastnosti vody, mezi které patří například chuť nebo vůně. 

Filtr odstraní nadlimitní látky ve vodě 

V pitné vodě se nachází zbytky léčiv, mezi které patří především antibiotika, léky proti bolesti, antikoncepce, steroidy nebo antidepresiva. Ve vodě se objevuje také chlor, dusičnany, mikroplasty nebo mechanické nečistoty. I s tím si filtry na vodu umí poradit. 

Rádi pro vás vybereme zařízení na míru

Potřebujete poradit s výběrem zařízení pro rozvod nebo filtraci vody? Napište nám nebo zavolejte. Doporučíme vám to nejlepší řešení, zařízení uvedeme do provozu, zaškolíme vás a pravidelně budeme provádět odborný servis. Instalaci zakoupeného zařízení obvykle provádíme do jednoho týdne. 

Kontaktujte nás a my vše zařídíme za vás:

● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail pro objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz



Sdílet na Odeslat na