Jak zjistit tvrdost vody?
01. 07. 2023

Jak zjistit tvrdost vody?

Tvrdá voda není problémem nějak výjimečným. V praxi se s ní setkáváme poměrně často. Jelikož nenávratně poškozuje většinu domácích spotřebičů či velkou měrou omezuje jejich výkon, je dobré vědět, jak ji rozpoznat, případně jak s ní zatočit, abychom černým scénářům předcházeli.

Tvrdá voda má mnoho nežádoucích účinků

Nejen poškození domácích spotřebičů nebo omezení jejich funkčnosti má tvrdá voda na svých bedrech. Problémů způsobuje víc než dost. Nabízí se otázka, jak vlastně vzniká či co ji způsobuje? Na vině je obsah soli kovů alkalických zemin (především vápníku a hořčíku). Zatímco v některých případech se nachází pouze přechodně, jindy je trvalou záležitostí, se kterou však vždycky jde něco udělat. 

Proč tropí tvrdá voda takovou neplechu?

Pitná voda obecně obsahuje celou spoustu rozpuštěných plynů i látek organických či anorganických. Společně ovlivňují kvalitu pitné vody, ale samozřejmě i další její vlastnosti, mezi které patří i tvrdost. Ve skutečnosti je tvrdá voda jen laickým pojmem, který se však ve společnosti zažil, a tak se používá i odborníky. Jak už víme, za tvrdou ji označujeme ve chvíli, kdy se v ní nachází až příliš velké množství vápníku a hořčíku. 

Když se zmiňované látky nachází ve vodě víc, než je zapotřebí, má to negativní dopad na vše, čeho se voda dotkne. A tím se myslí i vodní kámen, případně se tím ovlivňuje i chuť vody jako takové. 

V současné době rozeznáváme dva typy tvrdé vody, a to přechodnou tvrdost a trvalou tvrdost. Zatímco přechodné se zbavíte opravdu rychle (tvrdost mizí jedním převařením), trvalý problém musíte vyřešit pouze za pomocí chemické úpravny.

Jak zjistit tvrdost vody?

Pojďme však k jádru věci, a sice prozraďme si, jak tvrdost vody zjistit. Celková tvrdost se udává v německých stupních tvrdosti (v takzvaném °dH), ale i v mmol/l. Zjistit si, na čem vlastně s vodou jste, lze několika způsoby, a to:

Pomocí skla a tekutého mýdla

Pokud nechcete volat odborníky, můžete zjistit tvrdost vody v pohodlí domova. Stačí si vzít na pomoc sklo a tekuté mýdlo. Do sklenice napustíte vodu a přidáte do ní pár kapek čistého mýdla. Protřepáte a poté pozorujete, jestli se mýdlo ustálilo na hladině a voda zůstala tím pádem čirá či nikoliv. Jestliže voda čirou zůstala, máte doma měkkou vodu. Pokud ne, je načase vodu začít změkčovat vodu. V tom vám pomůže změkčovač vodycentrální filtry nebo filtrační konvice z e-shopu Upravvodu.cz.

Pomocí lidského oka

Tvrdou vodu hravě rozpoznáte na první pohled. A to nejen ve chvíli, kdy provedete zmiňovaný test. Stačí tekutinu sledovat při běžných činnostech. Vyskytují se skvrny na vodovodních bateriích? Máte příliš suchou pokožku po mytí vodou? Nebo se ve vaší rychlovarné konvici tvoří vodní kámen?

Problém s tvrdostí vody poznáte také tak, že při mytí rukou mýdlo málo pění a velice snadno se oplachuje. Na hrncích se mohou zanechávat bělavé stopy. Vodní kámen je vaším dlouhotrvajícím společníkem, který vzniká na trubkách, ohřívačích vody i dalších spotřebičích, hlavně na topných spirálách.

Pomocí chuti

I další lidský smysl dokáže mnohé odhalit. Pokud se v domácnosti potýkáte s tvrdou vodou, dochází ke ztrátě aromatických látek z jídel i nápojů z důvodu jejich vázání na uhličitan vápenatý. Chuť vody je poněkud nepříjemná, dokonce mnohé studie ukazují, že tvrdá voda může markantním způsobem prodloužit dobu vaření masa a zeleniny.

S tvrdou vodou začněte bojovat včas

Nejen vznik vodního kamene je rizikem tvrdé vody. S tímto problémem bychom měli bojovat i z mnoha jiných důvodů, a to například:

  • Tvrdá voda snižuje životnost domácích spotřebičů.
  • Stojí za vyššími náklady na energie.
  • Poškozuje zdraví pokožky i vlasů.
  • Zanechává pleť plnou akné a může způsobovat i další kožní problémy.
  • Prádlu bere jeho měkkost.

Sdílet na Odeslat na