Dusičnany ve vodě jsou nebezpečné především pro těhotné ženy a děti
24. 01. 2023

Dusičnany ve vodě jsou nebezpečné především pro těhotné ženy a děti

Dusík je nezbytný pro všechno živé. Pokud se ale ve větší míře vyskytuje v pitné vodě, může být ohroženo vaše zdraví. Jak se ho zbavíte? Poradíme vám.

Co způsobují dusičnany ve vodě

Dusičnany se přirozeně vyskytují v povrchových a podzemních vodách. Do určité míry je jejich přítomnost zdraví nezávadná. Co se ale stane, když jejich hladina stoupne? Začnou ohrožovat vaše zdraví. V největším nebezpečí jsou především těhotné ženy a děti. I když dusičnany vylučujeme močí, při požití extrémní dávky dochází k otravě. Mezi příznaky dusičnanové intoxikace patří žízeň, průjmy, koliky a křeče. 

Zdravotní nebezpečí dusitanů v těle 

Problém nastává ve chvíli, kdy se dusičnany v našem zažívacím traktu změní na dusitany a sloučí s aminy. V tuto chvíli vzniknou nitrosaminy, které jsou karcinogenní a mohou vést ke vzniku nádorových onemocnění. Pravděpodobnost vzniku nitrosaminů snížíte konzumací vlákniny a vitaminu C. Vláknina urychluje průchod potravy ve střevech a vitamin C usnadňuje přeměnu dusitanů na oxid dusný.

Další možný problém představuje reakce dusitanů s krevním barvivem, především u kojenců. Reakcí vznikne methehemoglobin, který zabraňuje transportu kyslíku po těle. Vyšší dávka tak může vést k udušení. Proto u kojenců a malých dětí pečlivě dbejte na kvalitu pitné vody. 

Jak se dusičnany dostanou do vody

Vysoké hladiny dusičnanů ve vodě jsou způsobeny několika faktory:

  • nadměrným používáním chemických hnojiv 
  • nesprávnou likvidací lidského a zvířecího odpadu 
  • průmyslovým odpadem 
  • odpadem ze zpracování potravin 
  • výkrmnou zvířat v okolí vašeho bydliště

Nejvíce zranitelné jsou mělké studny nebo studny, které byly zasaženy povodňovou vodou. Dusičnany se ale objevují také ve vodě z kohoutku v městském vodovodu. 

Jak zjistit množství dusičnanů ve vodě 

Odeberte vzorek vody a odešlete ho do akreditované laboratoře. Tam vám udělají test na dusičnany ve vodě. Profesionální rozbor odhalí všechny nedostatky, které se ve vaší vodě mohou ukrývat. Využít můžete také měřící přístroje, díky kterým zjistíte hladinu nežádoucích látek ve vodě svépomocí.

Jaký je limit dusičnanů ve vodě 

Platná vyhláška Ministerstva zdravotnictví stanovuje nejvyšší mezní hodnotu 50 mg.l. Pokud jste ve vodě naměřili větší než povolené množství, kontaktujte nás. Rádi vám poradíme, jak se dusičnanů zbavit. 

Jak se zbavit dusičnanů ve vodě

Pro odstranění dusičnanů z vody můžete použít kuchyňské nebo centrální filtry. Jaký je mezi nimi rozdíl? 

Kuchyňské filtry

Kuchyňské filtry odstraní dusičnany v kuchyni a vy tak budete pít čistou vodu, oplachovat suroviny a připravovat jídlo. Mezi tento typ filtrů patří například reverzní osmóza nebo nanofiltrace

Reverzní osmóza

Osmotická membrána zachycuje nejen dusičnany, ale všechny zdraví škodlivé látky a to až do velikosti několika mikronů. Reverzní osmóza vám zajistí pitnou vodu a její účinnost je až 98 %. 

Nanofiltrace

Nanofiltrace vám zajistí dokonale čistou vodu. K čištění využívají porézní membrány s extrémně jemnou strukturou. Nanofiltrační membrány jsou rovněž šetrnější a zanechají ve vodě více minerálů než membrány reverzní osmózy. Ty z vody mohou udělat i destilovanou vodu.

Centrální filtry

Potřebujete odstranit dusičnany, dusitany a sírany v celém objektu? Pořiďte si centrální filtr na vodu. Ten se připevňuje na hlavní přívod vody a obsahuje speciální ionexovou směs Purolite A520 případně Pure PA202. 

​​Rádi pro vás vybereme filtr na odstranění dusičnanů na míru

Napište nám nebo zavolejte a společně vybereme to nejlepší řešení. Zařízení uvedeme do provozu, zaškolíme vás a pravidelně budeme provádět odborný servis. Instalaci zakoupeného zařízení obvykle provádíme do jednoho týdne. 

Kontaktujte nás a my vše zařídíme za vás:

● Telefon: +420 724 345 402 (technická podpora, objednávky, informace)

● E-mail pro objednávky a odborné informace: petrsyrovatka@atlas.cz



Sdílet na Odeslat na