Kolik platíte za vodné a stočné v roce 2023
07. 08. 2023

Kolik platíte za vodné a stočné v roce 2023

Vodné a stočné. Dvě položky, které pravidelně nacházíte na vyúčtování za energie. Za co ale doopravdy platíte a kolik stojí kubík vody?

Co je to vodné a stočné 

Za co vlastně platíte, když si na složence přečtete údaj “vodné a stočné”? Nejdříve si řekněme, že vodné a stočné se platí zvlášť. 

  • Vodné je poplatek za dodávku pitné vody a za službu spojenou s její výrobou. 
  • Stočné je poplatek za službu spojenou s odváděním a čištěním odpadní vody. 

Z čeho se skládá cena vody  

Cena vody se vždy uvádí za jeden metr krychlový, to znamená za 1 000 litrů. Setkat se můžete také s označením jeden kubík. K částce za vodné a stočné se připočítává DPH ve výši 10 %. Poplatek za vodu tedy obsahuje:

  • vodné, 
  • stočné, 
  • 10% DPH, od roku 2024 12%
  • variabilní paušální poplatek podle vodoměru, přípojky nebo spotřeby.

Paušální poplatek za vodu 

Někdy se můžete také setkat s paušálním poplatkem za vodu. Ten se účtuje zpravidla podle průtoku vodoměru a má vyrovnat rozdíly mezi malými a velkými odběrateli. 

Cena vodného a stočného v roce 2023

Poplatek za vodné a stočné se v každém městě liší. Například v Praze se pohybuje kolem 128 korun, ale v Plzni zaplatíte jen 102 korun. 

  • Průměrná cena vodného v ČR je 58 Kč.
    Průměrná cena stočného v ČR je 54 Kč.

Celkem je tedy průměrná cena za vodné a stočné 112 Kč. 

Zdražení vody v roce 2023 

Oproti roku 2022 se vodné a stočné zdražilo o 22 %. Cena vody roste každým rokem. Pokud bychom počítali se stejným průměrným růstem ceny jako doposud, v roce 2033 budeme za vodu platit 200 Kč za kubík. Jen pro zajímavost, v roce 1989 jsme za stejné množství platili 1,90 Kč. 

Šetřeme vodou kdykoliv je to možné 

Voda je základním kamenem všeho živého. Bez této zázračné tekutiny bychom tu nebyli my lidé, ani zvířata a rostliny. Udělejte i vy doma několik malých kroků, které vám ve výsledku ušetří velké množství peněz. Jak na to? Inspirujte se například našimi 19 tipy, jak šetřit vodu. Každý rok 22. března také slavíme Světový den vody. Připomínáme si během něj, že voda rozhodně nepatří mezi nevyčerpatelné zdroje. Pamatujte proto, že každá ušetřená kapka se počítá. 

Zajímá vás jak šetřit vodou? Kontaktujte nás

Jaké jsou výhody nákupu u nás? Nabízíme odbornou montáž zařízení na vodu po celé České republice. Zařízení uvedeme do provozu, zaškolíme vás a pravidelně také budeme provádět odborný servis. Instalaci obvykle provádíme do jednoho týdne. Stačí nás jen kontaktovat a vše už dále zařídíme za vás. Jak takový filtr po instalaci vypadá? Podívejte se do naší galerie realizací.


Sdílet na Odeslat na