Co je to fitinka?
18. 01. 2022

Co je to fitinka?

I když to na první pohled nevypadá, každá domácnost je doslova protkána potrubím. Holt, všude je voda zapotřebí a bez trubek to nepůjde. Během každodenního používání však může dojít k poškození některého z dílů, což vás přivede na rozcestí. Kam se vydat, když potřebujete díl zvaný fitinka? Co to vlastně je?

Bez fitinky se neobejde žádný instalatér

Naučit se instalatérskému dialektu sice není zapotřebí, ale měli byste vědět či znát alespoň několik pojmů, pro které budete muset do obchodu s domácími potřebami jednoho dne zamířit, protože vám původní díl vypoví svou službu. A fitinka je jedním z nich.

Mluvíme o instalatérském spojovacím trubkovém šroubovacím dílu, který je velice důležitým prvkem určeném k napojování dalších zařízení pro rozvod látek k trubce. Těmito látkami se nemyslí jenom voda, ale také plyn či topení.

Že fitinky zrovna potřebujete? Nahlédněte do nabídky našeho e-shopu Upravvodu.cz a vyberte si tu, která vyhovuje vašim požadavkům. Nabízíme malé fitinky na spojování hadiček ¼” a ⅜” s přechody na závity ⅛”, ¼”, ⅜”, ½”, ¾”, 1”, které jen tak v instalatérství neseženete. V dnešní době jsou také například fitinkami a hadičkami ¼” vybaveny moderní lednice které jsou připojené na vodu a vy si přímo z lednice natočíte přefiltrovanou a vychlazenou vodu.

Rozpoznejte varianty vodovodního těsnění

V současné době rozeznáváme hned několik typů vodovodního šroubení. Pojďme si vyjmenovat ty nejčastější z nich, které ocení znát každý domácí kutil. Díky tomu vždycky zvolí správný těsnící materiál a také ho správně použije.

Spoje s gumovým těsněním

Tím nejjednodušším způsobem těsnění vodovodního spoje je gumový kroužek, který zpravidla přiléhá na rovné plochy obou spojovaných částí. Aby se však mohlo toto šroubení použít, konce spojovaných částí musí být k tomuto účelu uzpůsobeny. Aby došlo k dokonalému utěsnění, musí se gumové těsnění zmáčknout, čímž se vytvoří vodotěsný spoj. Tento model se používá většinou u všech stojánkových baterií. Instalatéři po něm sáhnou i ve chvíli, kdy ke spojení slouží převlečná matice.

Koudel

Druhým známým vodovodním těsněním je koudel, která bývá buďto konopná, nebo lněná. Jedná se o tradiční způsob těsnění závitových spojů. Dříve se bez ní instalatéři nedokázali obejít, dneska je zbytností, i když je pravdou, že někdy se hodí nejvíce. Je to totiž takový univerzální typ těsnění, který funguje prakticky za všech okolností.

Nejvíce se používá u klasických ocelových trubek, také u litinových přírub. Pokud chcete koudel použít i u fitinek nebo tvarovek, které jsou vyrobené s mosazi nebo nerezu, většinou se jejich závit musí trochu zdrsnit.

Teflonová páska

Prakticky každý domácí kutil ví, co je to teflonová páska. Zatímco někteří ji zatracují, jiní na ni nedají dopustit, protože se s ní naučili pracovat. Když se však používá tam, kde má, je to opravdu skvělý pomocník. Ideální je na plastové závity.

Náročnější bývá na utěsnění nesourodých spojů, kdy se musí kombinovat fitinky různých výrobců nebo různých materiálů. Ovšem ani v tomto případě vás nenechá ve štychu, jen se s ní nebojte trochu experimentovat.

Tekuté těsnění

Zajímavým řešením těsnění vodovodního šroubení je závitový tmel, kterému se také jinak říká tekuté těsnění. V současné době se dá pořídit v různých velikostech o různých hmotnostech. Obsah produktu však bývá stejný, a sice látka má gelovitou konzistenci a nanáší se přímo do závitu. Po nanesení tmelu se spoje jen sešroubují a během několika minut je spoj úspěšně utěsněn. Nedá se již pootočit, spoj je pevný.

Těsnící vlákno

Poslední položkou na našem seznamu je těsnící vlákno, kterému se také říká prach obyčejně těsnící šňůra. I když se pořizuje za vyšší cenu, v balení se nachází vlákna víc, než dost čili sledovat cenu je v tomto případě zavádějící. Konkrétně za nás můžeme doporučit těsnící šňůru na závity Loctite 55.

Těsnící vlákno se zpravidla navíjí do závitu a párkrát se jím omotá i závit jako takový. Použití je snadné a výsledný efekt dostatečný, i když je pravdou, že řešení snese zpětnou korekci.



Sdílet na Odeslat na