Hypermangan: Co to je a jaké má použití?
11. 08. 2023

Hypermangan: Co to je a jaké má použití?

Hypermangan je látka, která se běžně používá v lékařství. V mnoha případech se ale dá využívat i v domácím prostředí. Kdy se uplatňuje?

Manganistan draselný

Přesně takto se hypermangan označuje v chemickém názvosloví. Látka má chemický vzorec KMnO4 a jedná se o sloučeninu manganu, u které se využívá její silně okysličovací schopnost. Hypermangan má celou řadu použití. Nejčastěji se roztok připravuje tak, že se nechá aktivní látka rozpustit ve vodě. Tímto procesem vzniká typický silně fialový roztok, který se dále používá.

Použití hypermanganu

Použití hypermanganu je mnoho. Často se jedná například o tyto důvody:

  • Jedná se o silné antiseptikum, které se využívá v lékařství.
  • Hypermangan nachází použití při výrobě deodorantů.
  • Používá se pro úpravu vody, kdy likviduje plísně a bakterie.
  • V podmínkách vodárenské úpravy vody se hypermangan postará o úpravu železa i manganu. Je dokonce účinnější než chlór.

TipŽelezo ve vodě: Co může způsobovat a jak se ho zbavit?

Kde koupit hypermangan?

Hypermangan koupíte v každé běžné lékárně a je dostupný k volnému prodeji. Prodává se ve formě fialových krystalů, které jsou ideální pro transport a prodává se na váhu. Hypermangan zakoupíte také u nás a v nabídce máme balíčky od 0,1 kg až po 3 kg. Najdete ho na podstránce manganistan draselný. Cena hypermanganu se odvíjí podle ceny a u nás koupíte například 1 kg za 496 Kč a 0,5 kg za 363 Kč. 

Hypermangan na zahradě

Hypermangan nalézá použití i v zahradnické praxi. Pro svou silnou oxidační schopnost je vyhledávanou látkou pro ošetření rostlin. Například při zasažení plodin plísní vykazuje skvělé výsledky. Účinně se používá i pro moření sadby u hlíznatých a cibulnatých rostlin.

Tato silná látka se používá i jako prevence. Dávkovat je třeba opatrně, ale zálivkou s obsahem této látky můžeme na zahrádce v zálivkové vodě u mladých výsevů rostlin působit preventivně proti vzniku plísní na plodech i na rostlinách.

V bazénu i akvárku čistí vodu

Manganistan draselný lze použít také pro dezinfekci akvaristických pomůcek. Zejména tam, kde byl zjištěn větší úhyn rybek a vyskytuje se zřejmě infekce se jedná o užitečnou pomůcku, jak vodu vydezinfikovat.

Bude vás zajímat8 problémů s vodou v bazénu. Jak se jich zbavíte?

Často se hypermangan nalévá také do bazénků určených k omytí nohou, než lidé vstoupí do prostoru koupaliště. V mnoha exotických zemích se tento roztok používá pro dezinfekci bazénů i prostorů okolo nich.

Pokud si přejete manganistanem draselným ošetřit svůj bazén, je to možné. Stačí použít dva gramy látky na tisíc litrů vody, přidat peroxid vodíku a máte o hygienu postaráno. Obě látky zakoupíte v lékárně. Hypermangan se postará o likvidaci železa nebo řasy, peroxid zase zredukuje zbytky manganu. Voda zůstane čistá a ošetřená.

Ředění hypermanganu do bazénu

Do bazénu se manganistan draselný v ideálním případě dávkuje společně s peroxidem vodíku. Hypermangan totiž reaguje s železem a řasami, zatímco peroxid vodíku reaguje se zbytkem manganistanu a výsledkem je průzračná voda. Hypermanganu použijte 2 gramy na 1 000 litrů vody a přidejte také 5 ml peroxidu vodíku na 1 000 litrů.

Použití při praní prádla

Manganistan draselný se v dřívějších dobách používal také pro praní prádla. Lze jej zakoupit v každé lékárně a dokonale vybělí prádlo. Je ale potřeba postupovat opatrně a látku dobře dávkovat.

Do lavoru nalijte 10 litrů vody a přidejte trochu hypermanganu tak, aby byla výsledná voda růžová. Fialová barva vody značí, že jste prostředku použili příliš mnoho a bělení fungovat nebude. Následně do vody nasypte prášek, který běžně používáte. Rozmíchejte jej a vložte prádlo do roztoku. Prádlo v roztoku ponechejte během noci, ráno je zapněte na běžný prací program.

Pozor na uložení látky

Jelikož se hypermangan dá běžně sehnat v lékárně, je skutečně velmi dobře dostupný. S jeho pořízením by se ale měla pojit i zásada pro bezpečnost členů rodiny. V koncentrované formě totiž manganistan draselný dokáže způsobit poleptání tkání, nebo jejich nekrózu. Při požití hypermanganu hrozí intoxikace celého organismu. Přípravek je proto lepší ponechat v uzamykatelné skříňce a klíč mít na místě, o kterém více jen vy a další dospělé osoby v domácnosti.

Hypermangan se nejčastěji používá v lékařství, ale také při úpravách vody. Pokud rozbory vody určily, že je ve vaší pitné vodě vysoký obsah bakterií, plísní, nebo také železa a manganu, hypermangan tuto situaci dokáže účinně vyřešit. Jedná se o velmi silné oxidační činidlo, se kterým se dá účinně oxidovat mangan a odstranit jej tak z pitné vody.

Zajímat vás také mohouOdželezovací filtry na železo, mangan, arsen, amoniak a tvrdost



Sdílet na Odeslat na